Boligprisene i Oslo steg 4,7 prosent i januar, korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 2,9 prosent, viser boligprisstatistikken lagt frem av Eiendom Norge torsdag.

Boligprisene er nå 4,3 prosent høyere i hovedstaden enn for et år siden.

Sjeføkonom i Prognosesenteret er overrasket over den sterke prisveksten både for landet og i Oslo i januar.

– Vi hadde forventninger på forhånd til at prisene i Oslo ville stige mer enn nasjonalt, og i Oslo ble den sesongjusterte prisveksten 0,8 prosentpoeng sterkere enn den nasjonale, sier hun.

Sjeføkonom i Prognosesenteret er overrasket over den sterke boligprisveksten både for landet og i Oslo i januar.
Sjeføkonom i Prognosesenteret er overrasket over den sterke boligprisveksten både for landet og i Oslo i januar. (Foto: Per Thrana)

I januar ble det solgt 1.228 boliger i Oslo, mot 1.446 boliger i tilsvarende måned i 2021.

– Oslo preges ekstra mye av en tynn tilbudsside nå. Som sagt tror vi dette vil løsne fremover og at det vil komme flere boliger ut på markedet etter hvert. Det virker også ganske sikkert med ny renteøkning i mars, så etter det vil nok etterspørselen dabbe litt av mens tilbudssiden stiger fra dette ekstremt lave nåværende nivået, sier Macic.

Sterk vekst i hele landet

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i januar hadde Oslo med en oppgang på 2,9 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Tromsø med en sesongkorrigert oppgang på 0,8 prosent.

– Den sterke oppgangen må ses i sammenheng med tilbudssiden i boligmarkedet. Det var få boliger på markedet ved inngangen til året og det er en betydelig nedgang i antall nye boliger på markedet i januar sammenlignet med tidligere år. Antall usolgte boliger ligger på et markant lavere nivå enn i januar 2017, da boligmarkedet kokte, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 41 dager å selge en bolig i januar, ned fra 51 dager i desember. Kortest salgstid hadde Oslo med 22 dager og lengst salgstid hadde Kristiansand og Hamar m/Stange med 52 dager.

– Det er normalt at boligprisene stiger mye i januar, kjent som den såkalte januareffekten. Men oppgangen i boligprisene i januar i år er den sterkeste i boligprisstatistikkens historie, og oppgangen er bredt forankret i hele landet, sier Lauridsen i Eiendom Norge.

Sterkest 12 måneders vekst har Bodø/m Fauske med en oppgang på 14 prosent etterfulgt av Tønsberg m/Færder med 10,6 prosent og Kristiansand med 10,3 prosent.

Oslo hadde den svakeste utviklingen i 12 måneders veksten med en oppgang på 4,3 prosent etterfulgt av Ålesund m/omegn på 5,4 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.