– Vi ser for oss en stabil og lav vekst i boligprisene fremover. Økt reallønnsvekst støtter opp om forbruk og boliginvesteringer, sa Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

Christian Vammervold Dreyer (foran) i Eiendom Norge og administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge på Finans Norges boligkonferanse 2019.
Christian Vammervold Dreyer (foran) i Eiendom Norge og administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge på Finans Norges boligkonferanse 2019. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Hun får støtte av Christian Vammervold Dreyer, som er administrerende direktør i Eiendom Norge. Han mener boligmarkedet i Norge er blitt «et kjedelig marked».

– Tidligere har vi beskrevet det som en berg-og-dalbane, men nå har det snudd. Det er positivt for norsk økonomi, sa han.

Sammen med en rekke andre makro- og boligeksperter er Dreyer og Haugland samlet til den årlige boligkonferansen, i regi av Eiendom Norge og Finans Norge på Hotel Bristol i Oslo tirsdag.

Blant talerne er også visesentralbanksjef Jon Nicolaisen og administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer.

«Rekordår»

Naturlig nok ble den foreslåtte innstramningen av boliglånsforskriften, som blant annet tar til orde for en redusering av den maksimale gjeldsgraden og fleksibilitetskvoten, et tema.

Både Dreyer og Haugland uttrykte sine bekymringer for økt regulering.

– Innføringen av gjeldsregisteret var positivt, men det demper. Fire rentehevinger i løpet av et år demper, og får man i tillegg flere reguleringer oppå alt dette, så vil det skape forstyrrelser, sa Dreyer.

I likhet med Haugland understreket han at økonomien er god i Norge, til tross for internasjonal uro. Blant annet pekte han på et rekordhøyt aktivitetsnivå i boligmarkedet i 2019, og en retur til det han kaller normalen.

– Det er blitt økte regionale likheter i boligmarkedet i Norge, i tillegg til at utviklingen i boligmarkedet de to siste årene nærmest er noe vi har kunnet stille klokken etter. Og det er gledelig, sa Eiendom Norge-sjefen.

«Sunn og god»

Også Haugland mener utviklingen i det norske boligmarkedet er «sunn og god». I sin tale snakket hun blant annet om at det er en rekke faktorer som tilsier at etterspørselen etter bolig ikke kommer til å avta.

– Vi har en rikelig tilbudsside, i likhet med en tydelig nedgang i befolkningsveksten. Vi ser at boligbyggingen har tatt seg opp og skal fortsette i et moderat tempo i årene som kommer.

Samtidig la sjeføkonomen til grunn at reguleringene skal ligge på dagens nivå.

– Reguleringer har bidratt til å bremse prisveksten, som får en betydning for boligprisene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.