– Eiendomsmeglingsforetakene innfører nå tiltak for at boligmarkedet skal kunne fungere under koronautbruddet, sier Eiendom Norge-direktør, Henning Lauridsen.

I en pressemelding fredag ettermiddag skriver bransjeorganisasjonen Eiendom Norge at det innfører retningslinjer for sine eiendomsmeglingsforetak.

Blant tiltakene er blant annet at man skal unngå håndhilsing med megler før visning, holde en avstand på minst 1,5 meter til andre som er til stede, samt at man ikke skal delta på en visning dersom man er i karantene, har vært i smitteområder eller har symptomer på smitte.

Dessuten blir det oppfordret til å unngå å berøre noe som helst i boligen du er på visning i.

– Eiendomsmeglingsbransjen innfører blant annet tiltak for å kunne gjennomføre befaring, visning, kontraktsignering og overtagelse med redusert risiko for smitte, sier Lauridsen.

DNB Eiendom melder også at det erstatter fellesvisninger med individuelle visninger. I en pressemelding skriver det at det er for å sørge for trygge kundemøter og minst mulig smitterisiko.

– Visninger annonseres med visningsdag og tidsintervall, og våre meglere avtaler tidspunkt med hver enkelt interessent, sier Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom.

Venter nedgang i aktiviteten

Etter at regjeringen torsdag innførte de strengeste retningslinjene for begrensinger på nordmenns frihet i fredstid siden andre verdenskrig, sier Eiendom Norge at det forventes en nedgang i aktiviteten i boligmarkedet.

Likevel er det transaksjoner som det er nødvendig å gjennomføre, sier Eiendom Norge-direktør Lauridsen.

– Eksempelvis er det til en hver tid mange som er i en situasjon hvor de allerede har kjøpt en bolig og er i ferd med å selge annen. Dessuten har det så langt i 2020 blitt solgt rekordmange boliger som skal gjøres opp og eiendommer som skal skjøtes over.

Han understreker at et velfungerende boligmarked er kritisk for norsk økonomi.

– Finanskrisen lærte oss hvor viktig boligmarkedet er i økonomien. Derfor støtter vi nå tiltakene Norges Bank i dag har annonsert, både med rentekutt og å redusere kapitalbufferen. Kapitelbufferene ble etablert nettopp for situasjoner som den vi i dag står overfor. Dessuten er det nå svært positivt at Norges Bank faktisk har et handlingsrom i pengepolitikken, noe ikke alle land har etter å hatt lave renter svært lenge.

Som kjent ble det klart fredag morgen at Norges Bank kutter renten med 50 prosentpoeng til én prosent, en uke før rentemøtet skulle finne sted. Samtidig reduseres bankenes kapitalbuffer.

Tiltak for befaring, visning, kontraktsmøte og overtagelse

Tiltakene Eiendom Norge nå iverksetter innebærer retningslinjer for befaring, visning, kontraktsmøter og overtagelser.

Blant de mange tiltakene oppfordres det blant annet til at man ikke håndhilser med megler på visning, og at det kreves avklaring med selger om vedkommende er i karantene eller har symptomer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.