– Vi går mot en rekord for hvor mange boliger som skal legges ut til salg etter helligdagene. Fint vær og sen påske gir høysesong for familie- og eneboliger med hager, sier Grethe Meier, direktør i Privatmegleren, som aldri før har sett så gode prognoser på vårslippet.

Årets påske faller i april, mens fjorårets påske falt i mars. Ifølge tall fra Eiendom Norge ble det solgt 18 prosent, og lagt ut 30 prosent, flere boliger i årets mars enn i 2018.

– Det har vært ganske lav aktivitet rett før påske, men vi venter et vårslipp med stor økning på tilbudssiden etter ferien, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Vekst fra i fjor

Estimater fra Prognosesenteret viser at det vil komme en topp for ferdigstilte boliger i sommer, spesielt i Oslo.

– I forbindelse med timing av overtagelse og salg av eksisterende bolig er det naturlig dersom det blir en økning i bruktboliger som legges ut for salg to til tre måneder før dette, sier sjeføkonom Nejra Macic, og fortsetter:

– Dermed virker det sannsynlig at det blir flere boliger å velge mellom for kjøperne nå etter påske.

Tall fra Privatmegleren viser en økning i antall boliger som ventes å bli lagt ut til salg etter påske sammenlignet 2018.

I Oslo ligger 1250 boliger på vent, noe som er en vekst på 21 prosent fra fjoråret. Det samme gjelder for Bergen, Trondheim og Stavanger.

Til tross for den ventede «tilbudsboomen», frykter ikke Meier at det kan resultere i lavere etterspørsel.

– Flere tror det vil komme for mange boliger, men jeg er ikke engstelig. Det har vært jevnt stor interesse så langt i år. Når det legges ut så mange boliger gir det mindre prispress, noe som er bra for dem som vil investere i markedet. Det blir forutsigbart for både kjøper og selger, sier Meier.

Administrerende direktør i Privatmegleren Grethe Meier ser en kraftig økning i boliger som legges ut til vårslippet.
Administrerende direktør i Privatmegleren Grethe Meier ser en kraftig økning i boliger som legges ut til vårslippet. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Carl O. Geving, mener mars-tallene indikerer høy aktivitet etter påske.

– Trolig vil dette gjelde spesielt de tre første ukene og helgene etter påske, som ikke forstyrres for mye av røde dager og langhelger hvor folk reiser bort, sier Geving.

Videre understreker han at det har vært større etterspørsel i Oslo enn ventet så langt i år. Forrige uke var det rundt 700 bruktboliger ute til salgs på Finn, mot rundt 500 i Trondheim. DN skrev også for kort tid siden om at flere boliger kuppes før fellesvisning.

– Boligmarkedet har stått nesten helt stille i påskeuken, men vi ser at utbudet nå tar seg opp. Nå kommer familie- og eneboligene, mens det er forholdsvis jevnt med leiligheter. Det blir et spennende marked for kjøperne, sier Geving.

Venter spent på april-tallene

Vårslippet er nettopp et moment som skaper spenning til hvordan boligtallene for april vil se ut, forklarer Dreyer i Eiendom Norge.

– Mars var en hel salgsmåned med veldig høy aktivitet. Når påsken i tillegg kommer sent er vi spente på om tallene vil fordele seg jevnt utover. April ser ut til å kunne bli en måned med mindre salg enn vanlig, sier han, og legger til at tilbudene vil øke over påske.

– Men om det blir unormalt mange boliger lagt ut for salg har vi ingen indikasjoner på ennå.

Macic tror renteøkningen i mars, som trer i kraft for de fleste i april eller mai, vil få negativ effekt på boligprisene i april.

– Tilbudsøkningen etter påske vil bidra på samme måte. Vi fastholder prognosen om at årets prisvekst ble tatt ut i første kvartal og at det fremover vil gå svakt nedover, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.