Oppdatert artikkel. Eiendom Norge sendte først ut feil tall. Artikkelen er oppdatert med korrekte tall. Det er kun snakk om små endringer.

Norske boligpriser steg 0,3 prosent nominelt i april. Justert for sesongvariasjoner falt prisene med 0,1 prosent i april.

Boligprisene er dermed 12,3 prosent høyere enn for ett år siden.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

– Vi venter svakere prisutviklingen i månedene fremover, og skiftet i prisutviklingen som mange har varslet er her nå. Dette er ikke overraskende i lys av at Norges Banks har varslet første renteøkning til høsten, den kraftige oppgangen i boligprisene det siste året og den store veksten i antall nye boliger på markedet, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Svakere enn normalt

Eiendom Norge viser til at prisene i april i år utviklet seg svakere enn normalt for måneden. Unntaket er i Stavanger og Kristiansand, der prisene steg kraftig.

April måned pleier normalt å være en god måned for boligmarkedet, og på landsbasis er det ikke registrert et boligprisfall i april siden 2003.

I april i fjor steg prisene overraskende 0,5 prosent på landsbasis, til tross for en frykt for at koronautbruddet skulle påvirke både priser og transaksjonsvolumer.

Rekordhøyt salg

I løpet av april økte salget av både bruktboliger og nye boliger kraftig. Aldri før er det solgt så mange boliger i Norge i løpet av årets første måneder, opplyser Eiendom Norge.

– I april ble det solgt betydelig flere boliger enn samme måned i fjor. Det har sammenheng med koronapandemien som brøt ut i mars i fjor, og som fikk stor innvirkning på omsetningen i boligmarkedet i mars og april 2020. Ved utgangen av april ligger også vi langt over 2019 som var det forrige rekordåret målt i omsetning, sier Lauridsen.

Det ble solgt 9489 boliger i Norge i april.

Venter dempet prisvekst

Sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse venter en brems i boligprisveksten fremover, men tror likevel at prisene skal videre oppover de neste årene.

I en fersk prognoserapport anslår Benedictow at boligprisene på landsbasis vil stige med 20 prosent fra 2021 til 2024. Mot slutten av prognoseperioden er prognosen en boligprisvekst på rundt to prosent på landsbasis. Justert for inflasjon innebærer det at prisene vil stå stille.

– Høy boligbygging og moderat befolkningsvekst på landsbasis bidrar til dette, sier Benedictow.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.