– Å skulle samle fire og en halv millioner pund på tre måneder er en enorm utfordring. Men vi trenger bare å se på Frodo og Sams reise fra Rivendell til Mount Doom – som tok omtrent like lang tid – for å se at det kan la seg gjøre.

Det sier den britiske forfatteren Julia Golding.

Hun er talsperson og frontfigur for en folkefinansieringskampanje som nå også skuespillerne Ian McKellen og Martin Freeman har blitt med på. De to fylte rollene som henholdsvis Gandalf og Bilbo Baggins i «Hobbiten»-filmene, og skal nå samle inn 4,5 millioner pund.

Det tilsvarer om lag 53 millioner norske kroner etter dagens kurs.

Pengene skal brukes for å kjøpe Oxford-villaen der «Ringenes Herre» og «Hobbiten»-forfatter J. R. R Tolkien bodde på 1930- og 40-tallet.

Tolkien-museum

Folkefinansieringskampanjen har fått navnet «Project Northmoor», og er en referanse til villaen som Tolkien og hans familie flyttet inn i på 1930-tallet. Villaen ligger i 20 Northmoor Road i Oxford, rett nord for London i England.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har villaen syv soverom og en stor hage. Det var i dette huset Tolkien skrev «Hobbiten» og deler av «Ringenes Herre»-trilogien, og der han og familien bodde i 17 år mens han underviste på det prestisjetunge universitetet i Oxford.

Tross bøkene og senere filmadapsjonenes enorme suksess, finnes det ikke ennå ikke et Tolkien-dedikert senter for forfatterens arbeid. Tanken bak folkefinanseringskampanjen er å kjøpe villaen fra nåværende eiere, renovere og åpne et Tolkien-museum.

På kampanjens hjemmeside går det frem at seks prosent av målet på 4,5 millioner pund er blitt samlet inn. Bidragene kan gis frem til mars neste år.

Kjempesuksesser

Den første «Ringenes Herre»-filmen hadde premiere i 2001, og ble fulgt opp av ytterligere to filmer som tar for seg hobbitene Frodo Baggins og Samwise Gamgees reise til Mount Doom i Mordor, i et oppdrag for å redde Midgard fra Saurons jerngrep.

I 2012 kom «Hobbiten», som er en forløper til «Ringenes Herre», der britiske Martin Freeman spiller rollen som Bilbo Baggins, Frodos onkel.

I tillegg til at det ble enorme kassasuksesser, vant «Ringenes Herre»-filmene til sammen 17 Oscar-statuetter.

Forfatteren av bøkene filmene er basert på, J. R. R Tolkien, døde i 1973. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.