Ferske tall fra Prognosesenteret viser en nedgang i tinglyste hyttesalg på 28,7 prosent så langt i år, sammenlignet med samme periode for fjoråret, fremgår det av en analyse utarbeidet av DNB Eiendom.

– Aller størst er nedgangen i fjellhytte-segmentet, hvor det ble solgt 34,5 prosent færre hytter sammenlignet med tilsvarende periode i 2021, sier Tone Krange, hyttesjef i DNB Eiendom, i en pressemelding.

Likevel har prisene holdt seg på høye nivåer, som DN tidligere har omtalt. Ved sjøen har hyttene steget 19 prosent i år, mens fjellhyttene er blitt 13,7 prosent dyrere. Innenlandshyttene har hatt en prisvekst på 10,9 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge tidligere i sommer.

Mettet i fjellet

Krange i DNB Eiendom mener utviklingen har en naturlig forklaring.

– Alpinområdene er attraktive og fortsatt veldig populære blant kjøpere, og folk er villige til å betale for totalopplevelsen de tilbyr. Det kan virke som fjellhyttemarkedet ellers er litt mettet etter rekordhøy aktivitet og sterk prisvekst i de to foregående årene, sier hyttesjefen i DNB Eiendom.

I motsetning til fjellhytter er sjøhytter langt på vei et knapphetsgode, og i første halvår var volumnedgangen på 28,1 prosent, skriver DNB i pressemeldingen.

Krange opplyser samtidig at det er høy betalingsvilje for det hun beskriver som de mest «attraktive objektene».

– Samtidig ser vi at kjøperne ikke er villige til å betale hva som helst for mindre attraktive objekter. Enkelte hytter som er blitt priset for høyt er blitt liggende usolgt gjennom sommeren, og det er nok en del selgere som har veldig høye prisforventninger som markedet ikke alltid er villige til å møte, sier hun.

Ifølge tall fra Eiendomsverdi, som DNB har brukt i sin ferske analyse, viser tallene at halvparten av hyttene så langt i år er blitt solgt under prisantydning, mot 44 prosent i samme periode i fjor.

Forventer utflating og nedgang i aktiviteten

Tidligere i sommer skrev DN at meglerne ser en utflating hva gjelder hytteprisene fremover.

Den samme konklusjonen har DNB Eiendom kommet til i sin analyse, og det er økende boliglånsrenter, høye strømpriser og høy prisvekst som er noe av forklaringen på hvorfor eiendomsmegleren ser for seg en utflating i prisene og nedgang i aktiviteten.

– Jeg tror vi er på vei tilbake til normalnivåene vi hadde før pandemien da hyttemarkedet tok helt av, sier Krange, og legger til:

– Skal du selge nå, må du belage deg på at det sannsynligvis vil ta noe lengre tid enn det har gjort de to siste årene. Du kan nok heller ikke forvente at et tosifret antall interessenter på visning. Impulskjøperne er borte fra markedet, og salget av ferieboliger i utlandet, som Spania, har tatt seg opp i 2022.

Likevel er hun ikke bekymret for at kjøperne skal forsvinne, og sier at de ikke lenger er like mange som under pandemien, da «alle» ville kjøpe.

– Markedet er mer tilbake til normalen, med moderat prisutvikling og lengre omsetningstid. Det blir færre interessenter på visning og roligere budrunder i den grad det blir budrunder. For de mest attraktive objektene vil det alltid være god interesse og betalingsvilje.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.