Ivar Tollefsens har kjøpt prisbelønnet vingård i Franschhoek i Sør-Afrika, ifølge Wineland Media.

Vingården med navnet Cape Chamonix Farm ble i 2013 utnevnt som årets vingård av vinforfatter John Platter. Her lages det musserende «MCC», samt Pinot Noir, Chardonnay og Sauvignon Blanc.

Det er selskapet Fredensborg Property Investments SA (Pty) Ltd, et sørafrikansk datterselskap av det norske eiendomsselskapet Fredensborg 1994, som har kjøpt vingården.

Vingården har vunnet en rekke lokale og internasjonale priser for sitt utvalg av viner.

Stefan van Rooyen, administrerende direktør i Chamonix, sier salget kommer etter en lang periode med interesse for eiendommen fra potensielle kjøpere lokalt og internasjonalt.

– I forbindelse med forhandlingene uttrykte de nye eierne et ønske om å se Chamonix sine vinaktiviteter fortsette. Vi går dermed inn i neste års innhøsting med spenning, ikke bare for det som ser ut til å være en utmerket årgang, men med forventning om at Chamonix går inn i et nytt kapittel i sin berømte historie som en fremste sørafrikansk vingård, sier van Rooyen til Wineland Media.

DN har tatt kontakt med Ivar Tollefsen for en kommentar om kjøpet. Kommunikasjonssjef Christian Dreyer i Fredensborg bekrefter at selskapet har kjøpt vingården, men ønsker ikke å kommentere ytterligere.

Chamonix heter vingården Ivar Tollefsen nylig skal ha kjøpt i Sør-Afrika. Skjermdump fra vingårdens nettside.
Chamonix heter vingården Ivar Tollefsen nylig skal ha kjøpt i Sør-Afrika. Skjermdump fra vingårdens nettside.

Vurderer å importere vin

Tidligere i november skrev Estate Nyheter at Tollefsen vurderer å entre vinbransjen.

Selskapet Fredensborg 31 as endret navn til Fredensborg Vin as. Rajko Mink i Fredensborg Hospitality sa til Estate Nyheter at de vurderer å begynne importere vin selv for å forsyne sine egne restauranter.

Fredensborg Hospitality ble etablert i fjor, og er 100 prosent eiet av Ivar Tollefsen-selskapet Fredensborg as. Fredensborg Hospitality utvikler og driver overnattings- og serveringssteder på feriedestinasjoner som Havsdalsgrenda på Geilo, Tollboden i Kragerø og Kragerø Resort. Blant serveringsstedene er Onkel Oscar Kragerø, Skåtøy Kafe og Barekoza.

Sikret seg vinslott

Ivar Tollefsen er ikke alene om å sikre seg vingård i utlandet. I 2019 kjøpte eiendomsinvestor Tom Rune Pedersen et vinslott med med store vinmarker i Languedoc i Sør-Frankrike. Bergenseren står bak eiendomsimperiet Magic Norway som eier og drifter en rekke hoteller, kjøpesenter og næringslokaler i Bergen.

Bergensinvestoren Tom Rune Pedersen og hans selskap Magic Norway kjøpte i 2019 vinslottet Saint Martin de la Garrigue i Languedoc i Frankrike for trolig over 100 millioner kroner.
Bergensinvestoren Tom Rune Pedersen og hans selskap Magic Norway kjøpte i 2019 vinslottet Saint Martin de la Garrigue i Languedoc i Frankrike for trolig over 100 millioner kroner. (Foto: Magic Norway)

Prisantydning var 10,9 millioner euro, eller godt over 100 millioner kroner.

– Det er en eiendom konsernet kan bruke både mot norske og internasjonale målgrupper som vil ha noe helt spesielt. Vi tenker også private arrangementer som brylluper og slikt. Det produseres i tillegg en vin der som er kjent over store deler av verden og som vi selvfølgelig vil bidra med å fremheve på våre hoteller og restauranter her i Norge, sa konserndirektør Ole Warberg i Magic Norway til DN om kjøpet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.