Det var salgsprosessen for Ankerkvartalet, en av de store sentrumseiendommene i oljebyen, i høst som ga lokale Camar Eiendom, børsnoterte Entra og meglerhuset Pareto ideen om en ny storsatsing innen eiendom i Stavanger.

Gjennom tre parallelle transaksjoner kjøper nå det nye selskapet SVG Eiendom Ankerkvartalet, kjøpesenteret og næringslokalene i Herbarium og en rekke kontoreiendommer i Hinna Park utenfor Stavanger. Til sammen er det snakk om transaksjoner til en samlet verdi av 4,5 milliarder kroner, inkludert gjeld som legges inn i det nye selskapet.

Den samlede eiendomsporteføljen er på 113.000 kvadratmeter kontorlokaler, pluss utbyggingspotensial på 75.000 kvadratmeter. Utleiebiten ventes å gi inntekter på rundt 200 millioner kroner neste år.

Ikke redd for oljebyen

– Det var prosessen rundt Ankerkvartalet som fikk dette i gang. Det er vel en rekke aktører som har tenkt tanken om å konsolidere markedet for kontoreiendommer i Stavanger. Nå mener vi at vi har klart å gjøre dette på en god måte gjennom å slå sammen eiendommer i sentrum og Hinna Park, sier Øyvind Mikalsen i Camar Eiendom.

– Dere er ikke redd for å satse tungt på eiendom i en by som er så sterk knyttet til oljenæringen?

– Det er lav ledighet i Stavanger nå. Men det er klart at Stavanger er et mer syklisk marked enn byer som Oslo og Bergen, sier Mikalsen.

Det er særlig Forus-området der hovedandelen av oljerelatert industri holder hus, som har vært rammet av høy ledighet. Det nye selskapet vil ikke ha noen eiendommer på Forus.

Planen er å bygge SVG Eiendom videre med nye oppkjøp av eiendom i Stavanger-området. Det er ingen planer om en nasjonal satsing.

To brødre

Mikalsen legger ikke skjul på at Camar Eiendom vil ha en aktiv rolle i det nye selskapet som etableres, gjennom å være eneste lokale investor.

Camar Eiendom er eid av familien til investor John Arild Ertvaag gjennom investeringsselskapet Camar og broren Ole Ertvaag. Begge brødrene har bygget seg opp en milliardformue. John Arild Ertvaag har skapt sin formue gjennom en rekke investeringer i forskjellige bransjer. Størst bidrag til formuen kom gjennom salget av bilkonsernet Miklagruppen til svenske Hedin.

Ole Ertvaag er toppsjef i private equity-selskapet Hitecvision og har store eierandeler i de underliggende fondene.

Ukjent endelig eierstruktur

Det er forskjellige eiergrupperinger bak alle tre eiendomsporteføljene som nå legges inn i SVG Eiendom. Camar Eiendom og Entra eier halvparten hver av de fire eiendommene i Hinna Park, Herbarium eies av Oslo Pensjonsforsikring, mens et fond ledet av Union eier Ankerkvartalet. Camar Eiendom, Entra og Oslo Pensjonsforsikring blir med videre som investorer i det nye selskapet.

Mikalsen ønsker ikke å si noe om fordelingen av eierandelene i SVG Eiendom.

– Partene er blitt enige om å ikke si noe om det. Men for vår del i Camar Eiendom kan jeg si at vi legger inn ytterligere kapital utover salgssummen vi får ved realisasjonen av Hinna Park, sier Mikalsen.

I tillegg til eksisterende eiere av de tre eiendomsporteføljene kommer fire nye investorer inn i det nye selskapet. De fire er Pensjonskassen for Helseforetakene i Hovedstadsområdet, et fond i regi av Req Alternative Investments og de Oslo-baserte investorene KM Real Estate og Karbon Eiendom.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.