Onsdag la Boligprodusentenes Forening frem tall for salg og igangsetting av nye boliger for april. Salget av nye boliger i april var 111 prosent over samme måned i fjor, mens salget hittil i år er 53 prosent over salget i samme periode i 2020.

– Nyboligsalget og igangsettingen i april var vesentlig høyere enn det svært lave nivået vi hadde i fjor, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Salget av leiligheter, småhus og eneboliger er henholdsvis 43 prosent, 77 prosent og 55 prosent over samme periode i fjor, opplyses det i en pressemelding.

På tolvmånedersbasis er salget 20 prosent over forrige tolvmånedersperiode, hvorav eneboliger, småhus og leiligheter er henholdsvis 30, 19 og 16 prosent over forrige tolvmånedersperiode.

– Når vi ser på boligstatistikken fra tidligere år, så er salget av nye boliger for april og hittil i år litt over det jevne, sier Jæger.

Boligsalget i april i år var 16 prosent over salget i april i 2019, og hittil i år er salget åtte prosent over tilsvarende periode i 2019.

Salget av nye boliger i januar i år var 27 prosent høyere enn fjoråret, i februar var salgstallet 21 prosent høyere, mens det i mars var opp 86 prosent. Boligsalget i første kvartal 2020 var sterkt preget av den første koronanedstengningen i mars i fjor. Salget av nye boliger i 2020 var totalt sett lavt og på samme nivå som i kjølvannet av finanskrisen i 2010.

Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, på kontoret på Majorstuen.
Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, på kontoret på Majorstuen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Den manglende arbeidskraften man nå ser i boligbransjen på grunn av innreiseforbud for utenlandske arbeidere som ikke er bosatt i Norge, bekymrer boligprodusentene.

– Dette bremser byggingen av nye boliger og fritidsboliger, fører til forsinket igangsetting av enkelte prosjekter og til dyrere arbeidskraft, sier administrerende direktør Per Jæger i en kommentar.

Han er også urolig for hvilke konsekvenser den sterke prisstigningen på trelast og den økende usikkerheten i det internasjonale byggevaremarkedet vil ha for norsk boligbygging.

Stigende igangsetting

Igangsettingen av nye boliger i april var 82 prosent over april 2020. Igangsettingen hittil i år er 31 prosent over igangsettingen i samme periode i 2020. Leiligheter er 22 prosent over, småhus 46 prosent over og eneboliger 35 prosent over samme periode i 2020.

Slik har korona endret det globale eiendomsmarkedet
Har hjemmekontoret fristet deg til å vurdere rimeligere, mindre stressende og grønnere miljø? Det er du ikke alene om. Koronapandemien har endret eiendomsmarkedet, både når det gjelder utleie- og boligpriser. Emily Cadman forklarer.
01:42
Publisert:

På tolvmånedersbasis er den totale igangsettingen tre prosent over forrige tolvmånedersperiode. Igangsetting av leiligheter er to prosent lavere, mens igangsettingen for småhus og enebolig er henholdsvis ti prosent og åtte prosent over forrige tolvmånedersperiode.

Sammenlignet med 2019, var igangsettingen i april 24 prosent over april 2019, og hittil i år er igangsettingen 18 prosent over tilsvarende periode i 2019.

Igangsettingen de to første månedene av 2021 var på historisk lave nivåer, men tok seg opp i mars. Da var igangsetting av nye boliger 63 prosent over mars 2020.

Høyt salg av nye fritidsboliger

Salget av nye fritidsboliger hittil i år er også svært godt og ligger 185 prosent over samme periode i fjor, opplyses det i pressemeldingen.

Igangsetting av nye fritidsboliger hittil i år er 37 prosent over samme periode i 2020.

På tolvmånedersbasis er salget av nye fritidsboliger 90 prosent høyere enn forrige tolvmånedersperiode, mens igangsettingen er åtte prosent over forrige tolvmånedersperiode.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.