Torsdag la Boligprodusentenes Forening frem tall for salg og igangsetting av nye boliger for mars 2021, samt for hele første kvartal. De viste salgsoppgang på 86 prosent for mars og 40 prosent for kvartalet under ett.

– Nyboligsalget i mars og første kvartal 2021 var vesentlig høyere enn det svært lave nivået vi hadde i fjor, sier administrerende direktør Per Jæger i en pressemelding.

Rettelse: Tall for igangsetting av nye fritidsboliger er korrigert. Igangsettingen er opp 27 prosent i kvartalet, ikke 63 prosent slik Boligprodusentenes Forening først oppga.

Boligsalget i mars og første kvartal i fjor var sterkt preget av den første nedstengningen av Norge på grunn av korona. Salget av nye boliger i 2020 totalt sett var lavt og på samme nivå som i kjølvannet av finanskrisen i 2010.

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, ser positivt på nyboligtallene for første kvartal.
Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, ser positivt på nyboligtallene for første kvartal. (Foto: Fartein Rudjord)

Ifølge Boligprodusentenes Forening er likevel salget av nye boliger i mars og i årets første kvartal på det jevne sammenlignet med tidligere år. Sammenlignet med 2019, ligger boligsalget i mars en prosent under, mens første kvartal samlet ligger fem prosent over tilsvarende kvartal i 2019.

På tolvmånedersbasis er salget 11 prosent over forrige tolvmånedersperiode.

Også i januar og februar i år hadde salget av nye boliger en oppgang. Salget av nye boliger i januar i år var 27 prosent høyere enn fjoråret, i februar var salgstallet 21 prosent høyere.

Høy igangsetting

Også igangsettingen av nye boliger har tatt seg opp i løpet av kvartalet. Igangsettingen av nye boliger i mars i år var 63 prosent over mars i fjor, mens igangsettingen i første kvartal var 20 prosent over tilsvarende kvartal i 2020.

– Det er gledelig å se at igangsettingen av nye boliger i mars nå i år endelig har tatt seg opp, sier Jæger.

Igangsettingen de to første månedene i år var derimot på historisk lave nivåer. Igangsettingen av nye boliger i januar 2021 var den laveste som har vært registrert i januar siden 2010, og var åtte prosent under januar i fjor. I februar var igangsettingen 16 prosent ned sammenlignet med februar 2020.

Carl Erik Kreftings første leilighet kostet 300.000: – Akkurat nå hadde jeg faktisk valgt å leie
Eiendomsinvestor Carl Erik Krefting om boligprisutviklingen, førstegangskjøpere og boligmarkedet fremover.
02:35
Publisert:

Enormt salg av fritidsboliger

Det er ikke bare nye boliger som selges som varmt hvetebrød om dagen. Det er solgt nesten tre ganger så mange nye fritidsboliger i første kvartal sammenlignet med første kvartal i fjor, ifølge Boligprodusentenes Forening.

– Fritidsboligmarkedet har vært den positive trenden gjennom hele 2020 og det har fortsatt inn i 2021. Det selges enormt med fritidsboliger og vi venter det vil fortsette, sier Jæger.

Igangsetting av nye fritidsboliger ligger 27 prosent over samme periode i 2020. På tolvmånedersbasis er salget av nye fritidsboliger 73 prosent høyere enn forrige tolvmånedersperiode, mens igangsettingen er lik.

– Koronasituasjonen har ført med seg utfordringer for å ha nok arbeidskraft fremover til å dekke behovet. Det vil ta lengre tid å ferdigstille alle fritidsboligene så det blir lenger ventetid til boligen står ferdig for kjøper, sier Jæger. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.