Tirsdag legger boligbyggelaget Obos frem tall for Obos-markedet i mai. I rapporten fremgår det at prisene steg 1,9 prosent på landsbasis fra april til mai.

I Oslo var oppgangen på 1,1 prosent, går det frem av en pressemelding.

Etter at boligprisene falt i mars, har Obos-markedet tatt seg opp de to siste månedene.

– Prisoppgangen i mai er større enn normalt, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

– I snitt har maiprisene steget med 0,7 prosent i perioden 2004 til 2019. Det gjorde de også i fjor. Utviklingen tyder på at boligprisene fortsatt holder seg oppe til tross for den ekstraordinære situasjonen vi er i. Det ser ut til at krisen først og fremst har gitt lavere aktivitet. Aktiviteten er ned fra mai i fjor, men likevel på et relativt høyt nivå sett i lys av smitteverntiltak og høy arbeidsledighet, sier hun.

Oppgangen i mai betyr at kvadratmeterprisen for Obos-boliger i Oslo er 65.904 kroner. Det betyr at en brukt Obos-bolig i hovedstaden nå er 4,4 prosent dyrere enn i mai 2019.

Til sammenligning var Oslo-prisene uendret fra mars til april, mens på landsbasis var det en liten prisoppgang på 0,3 prosent i april.

I mai i år ble det omsatt 477 boliger i Oslo, en nedgang fra 606 boliger i samme måned i 2019. Da var omsetningsvolumet rekordhøyt, skriver Obos i pressemeldingen.

Sammenlignet med antall omsetninger i snitt i mai i perioden 2016-2019, var det 12 prosent færre omsetninger i mai i år.

Boligtall senere i uken

Torsdag legger Eiendom Norge frem den landsomfattende bruktboligrapporten for mai. Meglertopper Dagens Næringsliv har snakket med venter at rapporten vil vise en prisstigning på 0,5-1 prosent både i Oslo og landet sett under ett.

Monsvold i Obos tror boligmarkedet vil holde seg stabilt hvis norsk økonomi går mot en normalisering utover høsten, samtidig med en nedgang i ledigheten og fortsatte lempelser på smitteverntiltakene.

– Vi kan få et mindre boligprisfall utover høsten, noe som er normalt. Men vi tror ikke på et kraftig og langvarig fall, sier sjeføkonomen.

Hun understreker at det fortsatt er stor usikkerhet knyttet til hvordan norsk økonomi og boligmarkedet vil utvikle seg fremover. Høyere ledighet enn vi har vært vant med, svak lønnsvekst og flere boliger til salgs kan gi prisfall. Svært lav lånerente og en oppmyking i boliglånsforskriften trekker i motsatt retning.

Salget fremdeles svakere enn før korona

– Tallene for mai er sterke med tanke på situasjonen vi har vært i denne våren. Markedet var tilbake etter påske og har fortsatt å fungere. Kombinasjonen av lav rente og at tilbudet ikke har vært så høyt som i fjor, har ført til at de fleste får solgt rundt prisantydning. Dette er så langt først og fremst en helsekrise, ikke en finanskrise. Vi skal ikke glemme at de fleste flytter av behov, ikke for å investere. At det nå blir færre nyboliger i markedet en periode fremover, vil normalt medføre nytt prispress i Oslo-området, sier Hans Anders Skjølberg, daglig leder av Obos-eiendomsmeglere.

Det var i fjor en markant nedgang i nybyggingen i Oslo, en trend som ble forsterket da koronakrisen kom. Dette vil også føre til lavere bruktboligtilbud, da færre skal selge bruktboligen for å overta en ny bolig. Det vil kunne dempe et mulig prisfall i Oslo-området.

– Salget av nye OBOS-boliger har tatt seg opp de siste ukene, men er fremdeles svakere enn før koronapandemien, spesielt i hovedstadsområdet, sier sjeføkonom Monsvold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.