I starten av april i år skulle fysiker og næringslivstopp Grace Reksten Skaugen og mannen Morits Skaugen overta to luksusleiligheter i Halvdan Svartes gate 7 på Frogner i Oslo, fire måneder på overtid.

Grace Reksten Skaugen.
Grace Reksten Skaugen. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix)

Pris da de inngikk avtale om kjøp i 2016, var 48 millioner kroner. Skaugen ønsket imidlertid å betale en lavere pris for leilighetene, da hun mente de ikke holdt avtalt standard.

Utbygger Hax Eiendom nektet da å gjennomføre overtagelsen fordi betaling kom for sent, og ønsket å heve kjøpet. Derfor overførte likevel Skaugen kjøpssummen – 30 dager etter at leiligheten skulle være betalt. Hax Eiendom mente dette var for sent, og ønsket å heve kjøpet.

Må overføre eiendommen

Boligkonflikten har allerede vært to runder i rettsapparatet og fått midlertidige avgjørelser. I dette tidsrommet har leilighetene stått tomme.

Mandag falt den endelige dommen.

Grace Reksten Skaugen fikk medhold i retten, og Hax eiendom må overdra leiligheten til henne. De dømmes også til å betale Skaugens saksomkostninger på 1,28 millioner kroner. Saksomkostningene til Hax Eiendom kom på 1,25 millioner kroner.

Hax eiendom mente forsinket betaling, utestående betaling av forsinkelsesrenter og påstått manglende samarbeidsvilje fra Skaugen, ga rett til å heve kjøpet. I dommen skriver Tingretten at forholdene ikke gir rett til heving av kjøp.

Vil tilbakeholde 12 mill.

Kort tid etter at Skaugen overførte kjøpesummen til Hax eiendom, varslet hun dem om at hun ville betale 12 millioner mindre for boligen. Dette ble begrunnet med mangler på boligen. Varselet om tilbakehold av betaling var blant grunnene til at Hax mente de kunne heve kjøpet.

Retten påpeker i dommen at dette var et estimat, og ikke en fastsatt sum Skaugen ønsket i avslag.

Utover at varselet om tilbakehold ikke ble ansett som god nok grunn til heving av kjøpet, kom ikke retten med noen dom over hvor mye Skaugen eventuelt kan kreve i avslag på boligen.

Hax Eiendom ønsker ikke å kommentere saken ennå. Selskapets advokat Erling Keyser i Brækhus forteller at han akkurat har gått gjennom dommen kort med Hax.

– Vi er ganske overrasket, men har ikke tatt noen beslutning om hva vi skal gjøre ennå, sier Keyser til DN. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.