Selvaag Bolig la frem solide tall for første halvår onsdag.

Tallene kunne vært enda bedre uten etterlønnen på rundt ti millioner kroner til tidligere konsernsjef Baard Schumann.

«Meldingen var kanskje litt knapp»

Det var i midten av juni at eier av Selvaag Bolig, Olav Selvaag, sendte ut den overraskende meldingen om at Schumann fratrådte som konsernsjef med umiddelbar virkning. Selvaag ga ingen begrunnelse for avgangen utover at Schumann fratrådte «etter initiativ fra styret».

– Meldingen ble kanskje veldig knapp, men vi er blitt enige om at vi ikke skal gå ut med begrunnelsen for hvorfor styret ønsket at han skulle gå, sier Olav Hindahl Selvaag i etterkant av resultatpresentasjonen onsdag.

Konstituert administrerende direktør Olav H. Selvaag vil ikke utdype hvorfor Baard Schumann måtte gå på dagen.
Konstituert administrerende direktør Olav H. Selvaag vil ikke utdype hvorfor Baard Schumann måtte gå på dagen. (Foto: Gunnar Blöndal)

Selvaag satt som styreleder i Selvaag Bolig da styret tok avgjørelsen, men er nå konstituert som administrerende direktør til ny sjef er på plass.

Schumann har også fått munnkurv om årsaken til avgangen. Ifølge Selvaag kan Schumann få avkorting i sin etterlønn dersom han snakker offentlig om årsaken.

– Var beslutningen om at Schumann måtte gå av, noe som hadde bygget seg opp over tid, eller var det noe som skjedde den dagen?

– Det skjedde på dagen, sier Selvaag knapt.

Schumann sier til DN onsdag at han ikke vil kommentere sin avgang på grunn av taushetsklausulen i sluttavtalen.

Fikk ti millioner kroner ut døren

Baard Schumann var administrerende direktør i Selvaag Bolig siden 2008. Han kom fra samme posisjon hos entreprenøren NCC, og før det var han markedsdirektør i Peab Bolig. Nå har han fått ett års karantene fra å drive virksomhet innen eiendom. Avgangen skyldes ikke at Schumann planla å starte konkurrerende virksomhet, ifølge Selvaag.

– Nei, jeg kjenner ikke til at han skal starte noe nytt. Det ligger vel i kortene at han begynner i boligbransjen igjen, men han kan ikke starte før karantenetiden på ett år er over, sier Selvaag.

Schumann fikk rundt ti millioner kroner i etterlønn da han forlot Selvaag Bolig. Ifølge andrekvartalsrapporten hadde Selvaag Bolig en økning på 12 millioner kroner i lønnskostnader som skyldes «avsetninger til etterlønn og avsluttede ansettelsesforhold».

– Mye av beløpet skyldes Schumanns avgang. Det er etterlønn i to år pluss avsetninger til pensjon, sier Selvaag.

Fem millioner kroner i årslønn er solid avlønning i forhold til norske lederlønninger. Det er likevel lite sammenlignet med hva Schumann fikk som administrerende direktør i 2017. Da fikk han ifølge årsrapporten en avlønning på 17,2 millioner kroner inklusive ledelsens aksjespareprogram og bonuser.

«Frisk pust med en kvinne»

Nå har Selvaag startet jakten på en ny toppsjef for selskapet. I ledelsen i Selvaag Bolig er det utelukkende menn, og Selvaag sier det hadde vært fint å få inn en kvinne på toppen.

– Jeg synes det hadde vært et friskt pust å få inn en kvinne i ledelsen. Det er mannstungt der nå. Vi har en jevn kjønnsfordeling i resten av organisasjonen, sier Selvaag.

Han presiserer at de ikke kommer til å velge en kvinne for enhver pris.

– Vi er primært på jakt etter best tenkelige leder for selskapet, så er kjønn sekundært. Da må man ha to like gode kandidater å velge mellom. Vi er godt i gang, og tror vi har noe klart i begynnelsen av fjerde kvartal, sier Selvaag.

Finansdirektør Sverre Molvik i Selvaag Bolig la frem andrekvartalsresultatet.
Finansdirektør Sverre Molvik i Selvaag Bolig la frem andrekvartalsresultatet. (Foto: Gunnar Blöndal)

Nesten utsolgt for boliger

En ny toppsjef kommer til et selskap som legger frem solide resultater i et marked som har ristet av seg det uroen i boligmarkedet i 2017. Et lavere resultat per andre kvartal i år, skyldes at fjorårets kvartal inneholdt en gevinst på salg av en næringseiendom.

– Markedene har kommet godt tilbake etter 2017, hvor boligsalget var svakere på grunn av boliglånsforskriften. 91 prosent av boligene vi ferdigstiller i 2018 er solgt, sier finansdirektør Sverre Molvik i Selvaag Bolig. Boliglånsforskriften legger begrensninger på hvor store utlån bankene kan gi.

I tillegg til at brorparten av boligene som bygges ferdig i år er solgt, har selskapet solgt over 60 prosent av boligene som er under bygging, men som ikke overleveres før neste år og året etter.

– Vi er godt fornøyd. Salget tikker jevnt og trutt av gårde, sier Molvik.

Selvaag har en solid margin på over 20 prosent på sin virksomhet i andre kvartal. Molvik mener de drar god nytte av at de ikke bygger selv.

– Vi er en uavhengig byggherre. Det at vi konkurranseutsetter prosjektene mener vi gir oss en fordel fremfor konkurrenter som bygger selv, sier Molvik.

Selvaag mener at den lange erfaringen selskapet har innen boligbygging, har gitt de en unik kompetanse i organisasjonen.

– Vi jobber med alle ledd i byggeprosessen for å optimalisere kostnadene. Vi er flinke til å få ut mange salgbare kvadratmeter i våre prosjekter, sier Selvaag. Selskapet betaler ut et utbytte på to kroner aksje til aksjonærene etter første halvår. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her benekter Sandberg at han glemte å varsle om Iran-tur
– Jeg har gjort tre feil, sa Per Sandberg på en pr-seanse i Arendal og pekte blant annet på at han «har glemt å varsle». Da seansen var over sa han at det var en påstand fra Dagens Næringsliv. Les saken i lenken under.
00:28
Publisert: