Oljekrisen sendte sjokkbølger inn blant investorene som hadde investert i kontoreiendommer i oljeklusteret på Forus utenfor Stavanger. Ledighetstallene for bygg i området føk opp i 15 prosent, og der har den vært siden.

Det viser også den siste rapporten til Eiendomsmegler 1 SR-Eiendom, distriktets største eiendomsmegler.

– Ledigheten på Forus er den samme. Og den ser ut til å vare lenge, sier leder for næringseiendom Jan Inge Røyland i Eiendomsmegler 1.

Mer overraskende i analysen er det at ledigheten i sentrum av oljebyen er høyere enn den har vært på lenge.

– Jeg tror nok den er historisk høy, sier Røyland.

17,6 prosent av kontorlokalene i sentrum er ledige. Det er en oppgang på 6,8 prosentpoeng sammenlignet med året før. I dag er 43.000 kvadratmeter kontorlokaler ledig i sentrum, mot bare 16.000 for et år siden.

– Dette blir en syretest på hvor attraktivt sentrum er, sier Røyland.

Sparebank 1 SR-Banks nye hovedkontor er en av årsakene til at ledigheten nå øker kraftig i sentrum. Banken som er eier av Eiendomsmegler 1 i Stavanger er i ferd med å flytte ut av det gamle hovedkontoret i Bjergsted i sentrum.

Flere nye prosjekter

Samtidig som ledigheten er historisk høy, er en rekke nye prosjekter under planlegging. Den tidligere Acta-gründeren Alfred Ydstebø er involvert i to av de største prosjektene som planlegges.

Størst oppmerksomhet har Ydstebøs fått for planene om å bygge nytt kontorbygg for Aker BP sammen med Kjell Inge Røkke-kontrollerte Fornebuporten Eiendom og Bane Nor. Nå har Aker BP lagt planene på is etter at det nye politiske flertallet i byen satte en foreløpig stopp for prosjektet. Ydstebø er også primus motor for et svært omdiskutert kontorbygg i sentrum av Stavanger, like ved byens St. Olav-kvartal.

Den store ledigheten i Stavanger, og særlig på Forus, har presset leieprisene ned. På Forus får en nå topp kontorlokaler mellom 1050 og 1450 kroner kvadratmeteren. I sentrum er prisene på gode lokaler i området 2600 kroner, selv om det er betalt over 3000 kroner kvadratet for topplokaler.

– Det blir spennende å se om prisforskjellene holder seg. Jeg tror det. Vi ser det samme i Oslo hvor det er store prisforskjeller, sier Røyland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.