Oljenedtur og sommerferie til tross: Boligmarkedet er fremdeles hett i store deler av landet. DN har nylig omtalt flere elleville budrunder, blant annet på en leilighet i Oslo som gikk 800.000 kroner over prisantydning.

Samtidig advarer fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet mot å ta lett på salget. Han hevder norske boligselgere bruker altfor lite tid og energi på å velge eiendomsmegler.

Mange risikerer å betale mye mer enn nødvendig, advarer han.

- Det er en stor tabbe å tro at en eiendomsmegler koster det den koster, sier Bartholdsen til DN.

Utspillet får administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) til å reagere.

- Jeg vet ikke hvor Bartholdsen har dette fra, men påstandene er feilaktige, sier meglertoppen.

Etablerer relasjon

Bartholdsen i Forbrukerrådet tror unge er mest tilbøyelige for å betale for mye. Nå ønsker han oppmerksomhet rundt eiendomsmeglernes arbeidsmetoder for å få kundene på kroken.

- En eiendomsmegler vil invitere seg selv hjem til deg, se boligen din og gi deg et tilbud. Den tiden bruker megleren til å etablere en relasjon mellom dere. Det er et hyggelig samvær som gjør at du får mindre lyst til å dra frem kostnader.

Han oppfordrer boligselgere til alltid å hente inn tilbud fra flere meglere. 

- Da får du et bilde av prisnivået og et bedre utgangspunkt for å forhandle, råder han.

Henter flere tilbud

Administrerende direktør Carl O. Geving  i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. (Foto: Elin Høyland)
Meglertopp Geving trekker på sin side frem svar fra undersøkelsen Meglerinnsikt. Disse viser at det stilles tøffere krav til meglere enn tidligere. Samtidig er prisen det mest avgjørende kriteriet, ifølge undersøkelsen.

- Folk er kvalitets- og prisbevisste. De aller fleste ber om tilbud fra flere meglere før de velger. Mange forhandler hardt, sier Geving.

Hans inntrykk er heller at meglerne priser seg så lavt de kan for å møte konkurransen i markedet. Statistikk fra Finanstilsynet viser også at mange meglerforetak gikk med negativt driftsresultat i 2013 og 2014, påpeker Geving.

«Samlebåndsmegler»

På eiendomsmeglerguiden.no gir nordmenn tilbakemelding på hvor god jobb de mener eiendomsmeglerne gjør.

Her er Helene Molle i Aktiv Eiendomsmegling kåret til én av Norges mest populære eiendomsmeglere. Hun er enig i at boligselgere bør gjøre nøye undersøkelser, men advarer mot å kun tenke pris.

- Gå for den megleren du tror kan hjelpe deg med prosessen på best og tryggest måte. Om du kun tenker pris, kan du risikere å ende opp med en «samlebåndsmegler» som tenker kvantitet fremfor kvalitet, sier Molle.

Skal du velge eiendomsmegler til salg av bolig? Da er det visse punkter du bør ha i bakhodet:

  • Hent inn tilbud fra flere meglere. Slik danner du deg et bilde av prisnivået og det gir deg utgangspunkt til å forhandle, råder Forbrukerrådet.
  • Forbrukerrådet anbefaler også å utlyse jobben på Mittanbud.no.
  • Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) advarer samtidig mot å tenke ensidig på pris. Hvem som er best kvalifisert for det konkrete oppdraget bør også være avgjørende, understreker Nef.
  • Lokalkunnskap og gjennomføringsevne er andre viktige faktorer, og du må vurdere ut fra totalen, mener Nef.

Geving viser til at boligselgere kan finne flere råd til salg av bolig på Nefs bolighjelp. (Ekstern lenke.)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Rett og slett mer bolig for pengene

Ellevill budrunde: - Det var helt kaos

Over 100.000 kroner per kvadratmeter på Oslos «østkant»

Se DNTV: Her er DNB-sjefens beste sparetips

Her er Dnb-sjefens beste sparetips
Og slik har Rune Bjerke plassert sparepengene sine selv.
01:13
Publisert: