Eiendomsselskapet Filago har de siste årene satset på å bygge såkalte økolandsbyer. Dette er egne boligfelter med energieffektive hus som skal appellere til folk som vil leve nærmere naturen. Flere prosjekter er satt i gang og tilsynelatende er god profitt å hente i å utvikle økosamfunn.

Fra 2015 til 2017 hadde selskapet et samlet resultat før skatt på 100 millioner kroner. Likevel har Skatteetaten nå begjært selskapet konkurs. Styreleder i Filago, Helge Lund-Roland, forklarer konkursbegjæringen med et momskrav som ikke ble betalt innen fristen.

– Det er store momsbetalinger i byggesaker som planlegges å gå mot hverandre, og i dette tilfellet var inngangen på momsen forsinket som gjorde at vi ikke fikk betalt Skatteetatens krav innen fristen, sier Lund-Roland.

- Synes du det er behagelig å bli begjært konkurs?

– Nei, det skal et selskap alltid prøve å unngå, men vi klarte det ikke denne gangen. Vi jobber med å skaffe midlene til veie og få betalt kravet innen fristen, slik at dette løses i løpet av en uke.

Skatteetaten opplyser om at de ikke kan kommentere konkrete saker grunnet taushetsplikt.

Inkassokrav

I tillegg til konkursbegjæringen har også flere av datterselskapene til Filago inkassokrav på til sammen én million kroner.

– Noen av kravene er fra leverandører og revisor. Disse ble ikke betalt i tide, og selskapet har avtaler om hvordan dette skal betales.

Advokat Knut Ro: Dette er definisjonen på en konkurs
03:20
Publisert:

Dere er jo et stort selskap. Hvorfor har dere ikke betalt regningene deres?

– Det var en situasjon som oppsto og som selskapet jobber med å løse. Jeg kjenner ikke til alle detaljene. Det har skjedd og blir nå håndtert.

Filago har levert overskudd de siste årene og Lund-Roland forteller at det positive tall også i 2018.

– Tallene er så langt innenfor våre forventninger og viser overskudd, sier styrelederen som understreker at tallene ikke er ferdigstilte enda.

Ved utgangen av 2017 eide selskapet Mamatoto 68 prosent av Filago. Her er investor Tom Vidar Rygh styreleder og deleier. Rygh er kjent fra en rekke lederstillinger i norske selskaper. Blant annet har han vært direktør i Orkla og styreleder i Telenor.

DN har vært i kontakt med Rygh. Han hadde ikke hørt om konkursbegjæringen og kunne derfor ikke kommentere saken.

Tom Vidar Rygh hadde ikke hørt om konkursbegjæringen. Han kaller seg selv en «passiv aksjonær» i selskapet.
Tom Vidar Rygh hadde ikke hørt om konkursbegjæringen. Han kaller seg selv en «passiv aksjonær» i selskapet. (Foto: Javad Parsa)

«Det beste fra to verdener»

På Hurdal i Akershus har allerede flere flyttet inn i økolandsbyen som Filago beskriver på følgende måte:

«Mellom fire og fem hundre mennesker flytter de neste årene inn i en landsby hvor bærekraft og livskvalitet er koblet sammen på en måte som gjør at du med god samvittighet kan nyte det beste fra to verdener, både den som måles i bikuber og frukttrær og i kilowatt og gigabytes».

I tillegg til energieffektive hus, er landsbyen koblet til et andelsjordburk og et slags sentrum med kafeer og butikker som er døpt Fremtidssmia Økologiske Næringssenter.

Filago har også lignende prosjekter på Tjøme i Vestfold og Hadeland i Oppland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Med den fremgangen vi har nå, vil det ta over 200 år før kvinner og menn er økonomisk likestilt i verden
00:38
Publisert: