Onsdag denne uken ble selskapet Hax Eiendom slått konkurs. Ifølge selskapets styreformann er dette en direkte konsekvens av at de tapte i tingretten mot fysiker og næringslivstopp Grace Reksten Skaugen i desember.

– Det er en konsekvens av saken mot Skaugen, sier Nils Axel Hveding.

Hax har vært i konflikt med Skaugen siden april i fjor, da Skaugen og mannen skulle overta to luksusleiligheter i Halvdan Svartes gate 7 på Frogner i Oslo.

Tapte i retten

Prisen de avtalte i 2016 var på 48 millioner kroner, men da Skaugen mente leilighetene ikke holdt avtalt standard, ønsket hun å betale en lavere pris.

Utbygger Hax Eiendom nektet da å gjennomføre overtagelsen fordi betaling kom for sent, og ønsket å heve kjøpet. Derfor overførte likevel Skaugen kjøpssummen til megler – 30 dager etter at leiligheten skulle vært betalt – samtidig som hun ba om at deler av beløpet ikke ble betalt ut til Hax eiendom.

Hax Eiendom mente dette var for sent, og ønsket å heve kjøpet, og siden har leilighetene stått tomme.

Etter tre runder i rettsapparatet dømte Oslo tingrett i desember Hax Eiendom til å overdra leiligheten til Skaugen, samt å betale saksomkostningene hennes på 1,28 millioner kroner. Saksomkostningene til Hax Eiendom kom på 1,25 millioner kroner.

«Alle pengene står fortsatt hos megler»

Hveding ønsker ikke å opplyse om Hax eiendom har betalt saksomkostningene de skylder Skaugen.

– Vi meldte oppbud fordi vi ikke kunne se at det var mulig å finansiere en anke. Alle pengene står fortsatt hos megler. Dette er en vanskelig dag, sier Hveding.

Kim Friis-Møller er utnevnt som bostyrer, og forklarer at bobehandlingen er i en innledende fase.

– Selskapet har opplyst at de har verdier for 35 millioner kroner og gjeld på 47 millioner. Jeg kommer til å undersøke videre for å få oversikt over partene og kravene mot boet. Så vidt jeg forstår på selskapet står deler av summen fortsatt hos megler, sier Friis-Møller.

Første skiftesamling blir holdt 2. mars i Asker og Bærum tingrett.

Har kostet Hax dyrt

Skaugens advokat Peter Vagle i Glittertind var ikke kjent med konkursen torsdag kveld. Det var heller ikke Skaugen selv. Ingen av dem ønsker å kommentere saken.

I fjor høst skrev Skaugen følgende om saken i en epost til DN:

– Vi inngikk avtale om kjøp av hva som så ut til å bli en flott leilighet i 2016 og solgte vårt hjem som følge av dette.

Hun og mannen solgte hjemmet i Gyldenløves gate på Frogner for å flytte til Halvdan Svartes gate nr. 7. I mellomtiden har de leid i kjelleren til finanstopp Christen Sveaas.

– Vi erfarte sammen med faglige rådgivere at det vi avtalte i kjøpekontrakten, ikke var på plass på overtagelsestidspunktet i april. Vi motsatte oss derfor overtagelsen og holdt betalingen tilbake. For å unngå tvil om våre intensjoner om å overta, valgte vi likevel å betale kjøpesummen til megler, samtidig som vi ba om at deler av beløpet ikke ble betalt ut til Hax før situasjonen var avklart.

Utbygger på sin side har tidligere forklart at konflikten er «forferdelig og ødeleggende», og at den har kosten Hax dyrt.

– Det er en krevende situasjon når du har oppført et kostbart bygg, da er man jo nettopp tom for penger, sa Hveding i fjor høst. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.