I april startet arbeidet med å selge unna de fem ferieeiendommene til Einar Aas i Grimstad.

Eiendommene ble lagt ut for salg på vegne av kreditorene etter at Aas, Norges største private krafthandler, ble tvunget til å selge unna eiendeler for flere hundre millioner kroner for å dekke opp tap etter et gigantisk feilslått veddemål i kraftmarkedet høsten i fjor.

Da Grimstad-eiendommen som går under tilnavnet «Slotte» ble lagt ut for salg i vår, var prisantydningen 25 millioner kroner – to millioner mer enn Aas betalte i 2011.

Ettersom det kun kom inn et par bud på 15–16 millioner kroner, ble prisantydningen kuttet til 18 millioner kroner. Og i juli kunne eiendomsmegler Gustav Sædberg bekrefte overfor DN at hytta ble solgt til den nye prisantydningen på 18 millioner.

«Perfekt eiendom»

Nå er det klart at kjøperen er Ellen Kathrine Dyvik, som er bosatt i London og jobber innen bank og finans.

Ellen Kathrine Dyvik. Bildet er fra 2007.
Ellen Kathrine Dyvik. Bildet er fra 2007. (Foto: Pressefoto)

– Både hun og familien har hatt nær tilknytning til Grimstad i mange år og har drømt om et eget sted et sted i Grimstad. Og nå fikk de en perfekt eiendom, sier Sædberg.

I juli uttalte Sædberg at denne ferieeiendommen var vanskeligere å selge fordi den er registrert som bolig, uten å være heftet med boplikt, og fordi den er omkranset av en stor hage, som krever mye vedlikehold.

DN har forsøkt å få en kommentar fra Dyvik. Hun opplyser gjennom Sædberg at hun ikke ønsker å kommentere saken.

Fra 50-tallet

Aas kjøpte eiendommen «Slotte» med hovedhus, gjestehytte, svømmebasseng, bryggeanlegg og en parkmessig hage.

Strandeiendommen ligger på et eget nes på Hesnes og har en 13,5 mål stor tomt. Det ble tegnet av arkitekt Magnus Poulsson og bygget på 1950-tallet for operasanger Fanny Elsta, som var gift med fabrikkeier Herman Lepsøe.

Har solgt for 73 millioner

I januar solgte Aas fjellhytta i Nissedal. Og i løpet av våren har fire av krafttraderens Grimstad-eiendommer blitt solgt, flere av disse ligger i nærheten av Aas' privatbolig.

Den mediesky krafthandleren gikk på et milliardtap høsten 2018, og som del av konkursboet er flere av eiendommene hans solgt.
Den mediesky krafthandleren gikk på et milliardtap høsten 2018, og som del av konkursboet er flere av eiendommene hans solgt. (Foto: Tomm W. Christiansen)

De fem strandeiendommene utenfor Grimstad har til sammen blitt solgt for 73 millioner kroner, med prisantydninger på til sammen 70 millioner.

I juni ble toppetasjeleiligheten hans på Tjuvholmen i Oslo solgt til en hjemvendt eiendomsmillionær, for 67,5 millioner kroner.

Den dyreste av de solgte Grimstad-eiendommene er fritidseiendommen «Vragviga», som ble solgt for 32 millioner kroner, to millioner mer enn Aas selv betalte i 2015.

Da Einar Aas inngikk avtalen med kreditorene, fikk han lov til å beholde luksusvillaen i Vikkilen i Grimstad, der han både har bodd og jobbet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.