I april starter arbeidet med å selge unna de fem ferieeiendommene til Einar Aas i Grimstad.

Eiendomssalget skjer på vegne av kreditorene etter at Aas, Norges største private krafthandler, ble tvunget til å selge unna eiendeler for flere hundre millioner kroner for å dekke opp tap etter et gigantisk feilslått veddemål i kraftmarkedet høsten i fjor.

Da den siste Grimstad-hytta, som går under tilnavnet «Slotte» ble lagt ut for salg, var prisantydningen 25 millioner kroner – to millioner mer enn Aas betalte i 2011.

Eiendomsmegler Gustav Sædberg bekrefter overfor DN at hytta ble solgt til prisantydningen på 18 millioner.

– Da kjøpesummen var på 25 millioner kroner, mottok vi bud på 15-16 millioner, så da justerte vi prisen etter de tilbakemeldingene vi fikk fra markedet, opplyser Sædberg.

Han tror ferieeiendommen var vanskeligere å selge fordi den er registrert som bolig, uten å være heftet med boplikt, og fordi den er omkranset av en stor hage, som krever mye vedlikehold.

Den mediesky krafthandleren gikk på et milliardtap høsten 2018, og som del av konkursboet selges flere av eiendommene hans.
Den mediesky krafthandleren gikk på et milliardtap høsten 2018, og som del av konkursboet selges flere av eiendommene hans. (Foto: Tomm W. Christiansen)

På vegne av kjøperne, som ikke ønsker å stå frem offentlig, forteller han at de var innom Grimstad-hytta første gang på mandag.

– De gleder seg veldig over dette, sier megleren.

Han forteller at kjøperne har lokal tilknytning.

Flere eiendommer solgt

Aas kjøpte eiendommen «Slotte» med hovedhus, gjestehytte, svømmebasseng, bryggeanlegg og en parkmessig hage.

Strandeiendommen ligger på et eget nes på Hesnes og har en 13,5 mål stor tomt. Det ble tegnet av arkitekt Magnus Poulsson og bygget på 1950-tallet for operasanger Fanny Elsta, som var gift med fabrikkeier Herman Lepsøe.

Einar Aas sin femte feriebolig i Grimstad ble solgt torsdag 11. juli.
Einar Aas sin femte feriebolig i Grimstad ble solgt torsdag 11. juli. (Foto: Inviso)

I januar solgte Aas fjellhytta i Nissedal. Og i løpet av våren har fire av krafttraderens Grimstad-eiendommer blitt solgt, flere av disse ligger i nærheten av Aas' privatbolig.

Med torsdagens salg har de fem strandeiendommene utenfor Grimstad blitt solgt for 73 millioner kroner, med prisantydninger på til sammen 70 millioner.

Så i juni ble toppetasjeleiligheten hans på Tjuvholmen i Oslo solgt til en hjemvendt eiendomsmillionær, for 67,5 millioner kroner.

Den dyreste av de solgte Grimstad-eiendommene er fritidseiendommen «Vragviga», som ble solgt for 32 millioner kroner, to millioner mer enn Aas selv betalte i 2015.

Da Einar Aas inngikk avtalen med kreditorene, fikk han lov til å beholde luksusvillaen i Vikkilen i Grimstad, der han både har bodd og jobbet.

Rettelse: I den første versjonen av denne saken stod det at Aas var slått konkurs. Det stemmer ikke, for gjennom avtaler med kreditor om nettopp å selge unna eiendommer, unngår han konkurs. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.