Etter krafttraderen Einar Aas’ (48) spektakulære fall i fjor høst er han blitt tvunget til å selge alle sine eiendommer for å dekke inn mest mulig av kreditorenes tap. I vinter solgte Aas luksushytten i Nissedal for 9,2 millioner kroner, og forrige måned sto de fem strandeiendommene hans utenfor Grimstad for tur.

Til sammen hadde de en prisantydning på 70 millioner kroner, og fredag ble tre av dem solgt, forteller eiendomsmegler Gustav Sædberg, som har fått oppgaven å selge eiendommene.

– Det har vært budrunde på alle de tre eiendommene. Det var masse interessenter på sjøhytten og eneboligen på Naxbie, mens det var færre på den dyreste på Stølepynten, sier han.

Hvor mye kjøperne har punget ut, vil ikke eiendomsmegleren oppgi, men han kan røpe at alle er blitt solgt over prisantydning. Det betyr at Aas har dratt inn minst 40 millioner kroner som går rett til kreditorene.

Einar Aas
Einar Aas (Foto: Tomm W. Christiansen)

Den dyreste strandeiendommen som ble solgt, er landstedet Vragviga utenfor Grimstad som Aas kjøpte av rederarving Andreas Ove Ugland for fire år siden. Den har 400 meter strandlinje, sandstrand, bryggeanlegg og 500 kvadratmeter bruksareal fordelt på hovedhus, innredet sjøbu, to gjesteanneks, dobbel garasje med gjestedel samt en nyere stor dobbel garasje.

Prisantydningen var på 30 millioner kroner – det samme som Aas kjøpte den for i 2015.

Over prisantydning

Da Einar Aas inngikk avtalen med kreditorene, fikk han lov til å beholde luksusvillaen i Vikkilen i Grimstad, der han både har bodd og jobbet.

Han har imidlertid ikke fått beholde naboeiendommene og tomtene ved siden av, som han mellom 2004 og 2012 bladde opp totalt 26,6 millioner kroner på å sikre seg.

Nå er to av dem solgt: en rivningsklar sjøhytte på en ti mål stor tomt og en enebolig med stor garasje, brygge og sjøbod. Aas kjøpte hytta for 2,6 millioner kroner i 2005 og nabotomten i 2009 for 14,2 millioner kroner.

Denne eneboligen på Naxbie utenfor Grimstad ble solgt for over prisantydningen på 7,5 millioner kroner.
Denne eneboligen på Naxbie utenfor Grimstad ble solgt for over prisantydningen på 7,5 millioner kroner. (Foto: Inviso/Kurt Engen)

Begge hadde en prisantydning som lå an til å tvinge Aas til å selge med tap. Sjøhytten hadde en prisantydning på 2,5 millioner kroner, mens boligen hadde en prisantydning på 7,5 millioner kroner.

– Begge hadde bud godt over prisantydning, sier Sædberg, uten å utdype hvor mye.

Det gjenstår fortsatt en strandeiendom i Vikkilen, ved siden av de andre tomtene. Denne har en prisantydning på fem millioner kroner.

– Vi har fått inn et bud på den, men det ligger under prisantydning, sier eiendomsmegleren.

Sterkt marked

Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 i Sandefjord er ikke overrasket over at eiendommene er solgt så rakst.

– Jeg føler markedet er veldig sterk. Hvor heftig det er, er litt for tidlig å si, men jeg kan røpe at jeg har solgt fire eiendommer over 13 millioner hittil i år. Det er veldig bra.

Han tror etterspørselen på hyttemarkedet bunner i spesielt én forklaring.

– Det var ingen steder i verden det var bedre å være, enn i Norge sommeren i fjor. Vi har hatt en vår som har vært utrolig, bortsett fra nå i det siste. Det inspirerer. Folk vet at hver sommer ikke blir som i fjor, men man tror det, sier Solberg.

Samlet verdi på 150 mill.

Aas har ikke fått napp på «Slottet» utenfor Grimstad. Han kjøpte eiendommen for 23 millioner kroner i 2011 etter det Agderposten omtalte som en «heseblesende budrunde», men foreløpig har ikke Sædberg fått inn noen bud på denne.

Strandeiendommen ligger på et eget nes på Hesnes og har en 13,5 mål stor tomt. Det ble tegnet av arkitekt Magnus Poulsson og bygget på 1950-tallet for operasanger Fanny Elsta, som var gift med fabrikkeier Herman Lepsøe.

I dag har den en prisantydning på 25 millioner kroner.

«Slottet» ble bygget til operasangeren Fanny Elsta på 50-tallet, men ble solgt et noen år senere, visstnok fordi nærheten til Grimstads søppelplass var ugunstig for Elstas stemme.
«Slottet» ble bygget til operasangeren Fanny Elsta på 50-tallet, men ble solgt et noen år senere, visstnok fordi nærheten til Grimstads søppelplass var ugunstig for Elstas stemme. (Foto: Inviso/Kurt Engen)

Einar Aas ble enig med de 166 medlemmene på kraftbørsen Nasdaq i november i fjor. Utenom villaen hans må han selge alle øvrige eiendommer, kunst og aksjer for å dekke inn mest mulig av tapet til Nasdaq-medlemmene på 1,1 milliarder kroner.

Det betyr at han også må selge penthouseleiligheten på Tjuvholmen i Oslo. Denne er lagt ut for salg og har en prisantydning på 70 millioner kroner, men er foreløpig ikke solgt.

Til sammen har alle eiendommene Aas har solgt og må selge, en samlet prisantydning på rundt 150 millioner kroner.

«Datingtjeneste» for meningsmotstandere: Her kan du svare på spørsmål for å delta i «Hele Norge snakker»

.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.