Einar Aas' eiendom «Slotte» på Hesnes utenfor Grimstad har i lengre tid vært forsøkt solgt med en prislapp på 25 millioner kroner, to millioner kroner over det krafttraderen i sin tid ga for stedet.

Nå senkes prisantydningen med syv millioner kroner til 18 millioner kroner.

«Om å gjøre å få solgt»

Det er Gustav Johan Sædberg i eiendomsmeglerhuset Sædberg som står for salget. Han sier følgende om priskuttet:

– Det handler om historien til salget. Nå er det om å gjøre å få eiendommen solgt. Da har vi gjort noen grep. Vi har gått ned til 18 millioner for å se om vi kan nå flere, sier eiendomsmegleren til DN mandag.

Eiendomssalget skjer på vegne av kreditorene etter at Aas ble tvunget til å selge unna eiendeler for flere hundre millioner kroner for å dekke opp tap etter et gigantisk feilslått veddemål i kraftmarkedet høsten 2018.

Fra 50-tallet

Aas kjøpte eiendommen «Slotte» med hovedhus, gjestehytte, svømmebasseng, bryggeanlegg og en parkmessig hage for 23 millioner kroner i 2011 etter det Agderposten omtalte som en «heseblesende budrunde».

Saken fortsetter under bildet

«Slotte» på Hesnes utenfor Grimstad.
«Slotte» på Hesnes utenfor Grimstad. (Foto: Inviso)

Strandeiendommen ligger på et eget nes på Hesnes og har en 13,5 mål stor tomt. Det ble tegnet av arkitekt Magnus Poulsson og bygget på 1950-tallet for operasanger Fanny Elsta, som var gift med fabrikkeier Herman Lepsøe.

Men nærheten til Grimstads søppelplass var visstnok så ugunstig for Elstas stemme at det ble solgt etter noen år.

Fikk «skambud»

Da eiendommen ble lagt ut til 25 millioner kroner tidligere i år sa Sædberg følgende:

– Aas har totalrenovert både hovedhus med det karakteristiske spiret, anneks/gjestehytte og bevart den parkmessige hagen, sa eiendomsmegleren.

Han fikk også like før pinse i år inn et lavt bud på eiendommen, som ble avslått.

– Vi har akkurat fått inn et bud på 16 millioner nå, som står til over pinse, sa Sædberg til DN på tidspunktet.

Massesalg

I midten av november i fjor kom Einar Aas til enighet med kreditorer etter å ha gått på tidenes smell i kraftmarkedet. Kraftbørsen Nasdaq konstaterte et tap på over 1,1 milliarder kroner etter at Aas bommet stygt på et veddemål om fremtidige tyske og nordiske kraftpriser.

Siden har et kreditorutvalg solgt unna en rekke eiendommer, blant annet en unik gigantleilighet på Tjuvholmen i Oslo for 69 millioner kroner. Fire av fem strandeiendommer utenfor Grimstad er solgt for til sammen 55 millioner kroner.

Kun eiendommen «Slotte» gjenstår.

I forrige uke ble det kjent at Oslo-advokaten Knut Glad (54) kjøpte Aas-eiendommen «Vragviga» utenfor Grimstad for 32 millioner kroner. Det er det dyreste landstedet som er blitt omsatt på Sørlandet i år.

Tidligere i år ble også en Aas-hytte i Nissedal i Telemark solgt for vel ni millioner kroner. I vinter overtok it-gründer Jakob Hatteland Aas' aksjer i oljeselskapet Skagen 44 for rundt ti millioner kroner.

Samlet har salgene nå innbrakt rundt 150 millioner kroner til kreditorene.

Beholdt huset

Aas eier også aksjer i Kristiansandsselskapet Viking Heat Engines som i 2017-regnskapet til Aas-selskapet Toppen Invest var bokført til 175 millioner kroner. Som DN har skrevet har selskapet og hovedeier Tore Hansen-Tangen store finansielle utfordringer for tiden og det er dermed et stort spørsmål hva disse aksjene er verd.

Saken fortsetter under bildet

Holdt utenfor tvangssalget. Huset og eiendommen til kraft-traderen Einar Aas på Naxbie, Grimstad.
Holdt utenfor tvangssalget. Huset og eiendommen til kraft-traderen Einar Aas på Naxbie, Grimstad. (Foto: Tomm W. Christiansen)

Einar Aas' investeringsselskap var også største eier i to store eiendomsprosjekter på den spanske solkysten samt i et spansk investeringsselskap som samlet var bokført til 258 millioner kroner ved utgangen av 2017. Disse aksjene er foreløpig ikke solgt.

Da Einar Aas inngikk avtalen med kreditorene, fikk han lov til å beholde luksusvillaen i Vikkilen i Grimstad, der han både har bodd og jobbet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.