Den tidligere eiendomsinvestoren og Sorbonne-gründeren Eirik Hokstad er dømt til fem års fengsel, etter å ha forfalsket dokumentasjon for å få utbetalt lån på mer enn 100 millioner kroner.

De straffbare forholdene han domfelles for omfatter fem tilfeller av grovt bedrageri, samt en rekke falsknerier og identitetstyverier, kommer det frem i den ferske dommen fra Bergen tingrett.

Eirik Hokstad fratas også retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet, og inneha verv som styreleder, styremedlem eller daglig leder i selskaper i fem år.

«Retten legger til grunn at de straffbare handlingene han har utført over en lang tidsperiode med store økonomiske og personlige konsekvenser for dem som ble rammet, viser at tiltalte er uskikket til og kan misbruke sin stilling eller posisjon som daglig leder, styremedlem og/eller styreleder i aksjeselskap eller andre typer selskap, også enkeltpersonforetak», står det i dommen.

BT/E24 omtalte dommen først.

Tilsto forholdene

Hovedforhandlingene ble holdt fra 25. januar til 9. februar i Bergen tingrett, og Hokstad erkjente seg skyldig etter tiltalebeslutningen.

– Jeg har gitt en uforbeholden tilståelse, og det gjelder også i dag, sa Hokstad i Bergen tingrett i januar.

– Jeg er hundre prosent innforstått med at jeg må ta min straff, og gjøre fullt opp for mine egne feil.

Retten skriver i dommen at utgangspunktet var en straff på seks år og seks måneder, men at Hokstads tilståelse og lang saksbehandlingstid ses som formildende omstendigheter. Dermed ble det et fradrag i straffen. De vektlegger at Hokstad likevel ikke tilsto før det forelå beviser mot han og at han ikke tilsto det ene bedrageriet han var tilstått for i 2011 før han ble avslørt.

Forsvarer om straffen: Fremdeles for høyt

Torsdag formiddag har Hokstad følgende kommentar til DN:

– Har ikke fått dommen forkynt, og BT fikk dette før forsvareren min. Utover det ingen kommentar inntil videre, da jeg ikke har fått eller lest dommen.

Hokstads forsvarer Erik Ulvesæter opplyser at han heller ikke har fått sett dommen.

– Jeg har ikke fått sett eller lest dommen, da retten tydeligvis har prioritert utsendelse til pressen før tiltalte og forsvarer. Dommen er heller ikke forkynt. Fem år cirka to år lavere enn straffeforslaget til påtalemyndigheten, men fremdeles for høyt, sier Ulvesæter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.