Mandag tok politiet ut tiltale mot eiendomsinvestoren Eirik Hokstad.

Tiltalen gjelder bankbedragerier av stort omfang, bekrefter politiet mandag ettermiddag. Hokstad er tiltalt for å ha skaffet seg en rekke lån på totalt mer enn 100 millioner kroner ved hjelp av falske signaturer og dokumenter. Dokumentene skal Hokstad ha brukt til verdsettelser av hus og eiendommer overfor bankene.

Statsadvokat Kristine Herrebrøden sier strafferammen i saken er 12 år.

– Dette er en alvorlig sak, både fordi det dreier seg om høye beløp med fare for store tap for bankene, og på grunn av det handlingsmønster som er beskrevet i tiltalen, med utstrakt bruk av falske dokumenter og identitetskrenkelser, sier hun i en pressemelding mandag ettermiddag.

– Bankene må i utgangspunktet kunne stole på at informasjon som gis fra lånekunder, er riktig. Bankbedragerier representerer et alvorlig misbruk av denne tilliten.

Eirik Hokstad besvarte ikke DNs henvendelser, men forsvarer Erik Ulvesæter gikk kraftig ut mot politiet i en sms sent mandag.

– Vi reagerer på at det – før tiltalebeslutningen er forkynt og tilnærmet samtidig med at den blir kjent for forsvarer – sendes ut pressemelding midt i fellesferien, skriver han til Dagens Næringsliv.

Partnere var siktet

Tre personer tidligere tilknyttet Hokstads investeringer har tidligere vært siktet av politiet. Disse tre personene er ikke tiltalt, men har i stedet fått siktelsene mot seg henlagt fordi det ikke var tilstrekkelige bevis til å ta ut tiltale.

Hokstad har vært siktet i saken i mer enn to år, og politiet bekrefter at han er den eneste tiltalte blant de fire. Politiadvokat Linn Skaar Sætre vil ikke si hvor mange berørte eller hvor mange enkeltsaker det er snakk om.

– Det jeg kan bekrefte, er det er flere banker som er bedratt i saken, og at saken gjelder eiendommer i Bergen og omegn.

Bergen kommune anmeldte

I vinter omtalte DN at Bergen kommune mente seg misbrukt via en falsk kjøpekontrakt. Kontrakten gjaldt et bygg sentralt i Bergen med adresse Øvregaten 5, og var tilsynelatende undertegnet av en person som var ansatt i eiendomsavdelingen i Bergen kommune, med en separat fullmakt tilsynelatende undertegnet en kommunaldirektør i kommunen.

Dermed var eiendommen tilsynelatende solgt til Bergen kommune, av et selskap eid av Hokstad som Hokstad hadde signert for.

Haken var bare at Bergen kommune hverken hadde sett eller signert kjøpekontrakten.

– Vi er for så vidt ikke utsatt for svindel. Det er det banken som er. Men for Bergen kommune er dette en sak om at de har misbrukt kommunens integritet ved dokumentforfalskning, og vi har på det grunnlaget politianmeldt forholdet, sa kommunaldirektør i Bergen kommune, Kjell Aga, den gang.

Den nå anmeldte kontrakten ble et problem for Pareto Bank, som skal ha lagt kjøpekontrakten til grunn for et av flere lån banken utbetalte til Hokstad i 2017.

Først i fjor høst fattet banken mistanke om at eiendomsverdiene de hadde tatt pant i, ikke nødvendigvis var sikkerhet nok for lånene som var gitt. Pareto Bank gikk raskt til Bergen tingrett og fikk arrest for 40 millioner kroner.

Nå er saken om Pareto Bank og kommunaldirektør-signaturen en del av tiltalen.

– Vi er glade for at politiet har tatt ut tiltale. Pareto Bank ser på denne saken som veldig alvorlig. Nå får domstolene avgjøre saken, sier sjef for kreditt og jus i Pareto Bank, Per Øyvind Schiong.

Eks-«hybelkonge»

Hokstad var i en årrekke et velkjent navn i eiendomsbransjen i Bergen, etter at han slo seg opp med «luksuriøse» leiligheter for studenter, med blant annet concierge-tjenester.

– Folk har undervurdert betalingsviljen til studenter, uttalte Hokstad til DN i 2011.

Året etter skrev DN om at Hokstad sammen med sin daværende forretningspartner Asgeir Steinsland Hansen gikk under tilnavnet «Bergens hybelkonger», med angivelig 150 leiligheter fordelt på rundt 500 leietagere, gjennom selskapet Sorbonne.

Asgeir Steinsland Hansen ble opprinnelig arrestert og siktet sammen med Hokstad i 2017, men er nå blant de tre personene som har fått siktelsen mot seg henlagt.

Hansens advokat Chriss Bjorøy sier henleggelsen var som forventet.

– Det bekrefter det han har oppfattet hele tiden, nemlig at han ikke har gjort noe straffbart. Så stiller vi spørsmål ved hvorfor det var nødvendig å bruke to år på saken. Han har ikke vært inne til avhør siden 2017, sier Bjorøy.

Konkurser og skatteregning

Etter at Sorbonne gikk konkurs i 2015, fortsatte Hokstad med nye eiendomsinvesteringer og nye forretningspartnere. Også etter siktelsen mot ham i 2017 har han vært involvert i flere eiendommer i bergensområdet.

Men denne våren er situasjonen blitt langt mer alvorlig for Hokstad: En rekke av selskapene tilknyttet Hokstad, er gått konkurs, og skattemyndighetene og Brønnøysundregistrene har tatt utlegg hos Hokstad for til sammen 1,4 millioner kroner.

Ut fra tiltalen risikerer Hokstad nå inntil 12 år i fengsel. Straffesaken mot Hokstad er så langt ikke berammet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.