Presisering: I ettertid av publisering av denne saken har Larvik kommune bekreftet overfor DN at det kun er Elisabeth Griegs ektemann Stig Grimsgaard Andersen som er hjemmelshaver på eiendommen der veien går. I artikkelens opprinnelige form ble saken fremstilt som at både Elisabeth Grieg og hennes ektemann var politianmeldt av Larvik kommune. Det medfører ikke riktighet.

Artikkelen er derfor oppdatert og endret.

Elisabeth Grieg skriver i en sms til DN at de ikke har sett den formelle politianmeldelsen fra Larvik kommune.

– Vi er for tiden i dialog med kommunen for å få klarhet i saken og rydde opp i misforståelser, skriver Grieg og legger til:

– Hvem som står som hjemmelshaver er for oss en ren formalitet. Dette er vårt felles landsted.

Både Fylkesmannen i Vestfold og Larvik kommune mener ifølge Østlands-Posten at veien på eiendommen der fritidsboligen på Brunlanes som disponeres av Grieg og ektemannen er ulovlig anlagt.

Elisabeth Grieg er administrerende direktør i Grieg International. Hennes sekretær skriver til DN at hun og ektemannen er på reise i utlandet «og derfor ikke tilgjengelig for kommentar.»

Ektemannen, forretningsmann Stig Grimsgaard Andersen, skriver også i en tekstmelding at han er utenlands og ikke har fått lest anmeldelsen ennå.

Det var i forbindelse med riving og gjenoppføring av fritidsbolig på Brunlanes at Grieg og ektemannen høsten 2018 fikk tillatelse til å etablere en midlertidig vei, som kunne tilbakeføres etter bruk.

Men etter en ny befaring i slutten av desember ble det konstatert at det var anlagt en vei som ikke kunne betegnes som midlertidig, skriver Østlands-Posten.

Sprengte fjell

Rådmannen i kommunen oppsummerte etter befaringen i desember at det var fjernet cirka 11 kubikkmeter fjell, og at toppdekket heller ikke var ivaretatt slik at det ville være naturlig å legge det tilbake.

Dermed ble det stoppordre for arbeidene og for bruk av veien.

I juni avgjorde fylkesmannen endelig at veien er anlagt ulovlig, og kommunen har nå politianmeldt hytteeierne.

Kommunalsjef for areal og teknikk i Larvik kommune, Hilde Bøkestad, bekrefter at politianmeldelsen er sendt.

Hun ønsker ikke å gå inn i saken.

– Vi har anmeldt saken, og ut over det har vi ingen kommentar, sier hun.

«I god tro»

I mars, da politianmeldelsen var til vurdering i kommunen, sa Elisabeth Griegs ektemann Stig Grimsgaard Andersen til Østlands-Posten at de satt pris på at kommunen legger vekt på å ta vare på området.

– Derfor har vi aldri hatt noen intensjon om å anlegge noen permanent vei i terrenget. Nå opplever vi det som vanskelig å bli fremstilt som at vi tar oss til rette.

Grimsgaard Andersen sa de hadde handlet i god tro og var overrasket over utspillet fra kommunen.

Anmelder unntaksvis

På spørsmål om hvor vanlig det er at de tar plan og byggesaker til politiet, sier Bøkestad i Larvik kommune:

– Vi har ikke mange plan og byggesaker vi anmelder. Det er unntaksvis.

– Hvorfor var det riktig å anmelde denne saken?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, fordi saken er oversendt politiet, sier Bøkestad.

Ekteparets advokat Steinar Sørlie sier han ikke har sett anmeldelsen, som han ble kjent med av Østlands-Posten.

– Jeg er på ferie, er ikke kjent med anmeldelsen og har ingen kommentar til saken, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.