30 nye medarbeidere og satsing på prosjekter med flere enn 100 boenheter skal sørge for flere boliger i Oslo. 

Mens boligprisene har skutt i været, har boligbyggerne kritisert Oslo kommune for treg saksbehandling og dårlig tilrettelegging for boligbygging.

Som følge av et forslag fra Boligvekstutvalget, oppretter nå byrådet en «fast track»-avdeling, en boligenhet som skal sørge for raskere byggesaksbehandling.

Boligvekstutvalget var et bredt sammensatt utvalg, som i flere delrapporter kom med råd om hvordan det skal bli fart på boligbyggingen i Oslo.

– Dette er en direkte oppfølging av byrådets ønske om å få til raskere boligbygging i Oslo. Vi legger til rette for økt kapasitet og fremdrift i byggesaksbehandling og økt tempo i egenplanlegging, sier byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG).

Prioriterer store prosjekter

«Fast track»-enheten for boliger skal ligge under en nyopprettet avdeling i Plan- og bygningsetaten. De to eksisterende enhetene for sosial og teknisk infrastruktur flyttes til den nye avdelingen fra nåværende avdeling for områdeutvikling.

Kilde: Plan- og bygningsetaten

Boligenheten skal prioritere boligplaner med over 100 boligenheter, og byggesaker med mer enn 20 enheter. Til dette arbeidet skal det ansettes 30 nye medarbeidere.

– Enheten skal få en særoppgave med å velge ut en håndfull prosjekter som vi skal prøve nye arbeidsformer på. I tett samarbeid med utbyggerne skal vi finne ut hvor flaskehalsene ligger, sier direktør Ellen de Vibe i Plan- og bygningsetaten.

Enheten skal videreutvikle arbeidsprosesser og gjøre nødvendige rammeavklaringer på overordnet plan.

– Er det noen prosjekter som det er logisk at hurtigenheten går løs på først?

– Vi må velge halvkompliserte saker, ellers får vi ikke utfordret egne arbeidsprosesser. Men jeg har ingen konkrete gateadresser å oppgi nå, sier de Vibe.

Enheten skal prioritere byggesaker hvor minst 80 prosent av prosjektet består av bolig, og som i hovedsak er i samsvar med kommuneplanen. 

Ifølge de Vibe er målsetningen at det skal bygges 5000 boliger i Oslo årlig.

I 2016 ble det igangsatt 4939 boliger i Oslo, opp fra 3256 året før, ifølge tall fra Plan- og bygningsetaten.

Hverken Marcussen eller de Vibe kan si med sikkerhet når det blir bygget merkbart flere boliger i hovedstaden som følge av opprettelsen av den nye hurtigavdelingen.

Vil bygge flere småleiligheter

– Skal du få noe fart på boligbyggingen i Oslo må du få igjennom de store prosjektene fortere, så vi er positive. Man kan ikke bruke like mye tid på et prosjekt med 50 boliger, som et med 500 boliger, sier administrerende direktør Baard Schumann i boligbyggeren Selvaag Bolig, som satt i Boligvekstutvalget.

Schumann er overbevist om at det blir nødvendig å endre leilighetsnormen i Oslo, som begrenser antall små leiligheter som kan bygges sentralt i Oslo.

– Selv om boligprisveksten kan være på vei ned nå, tror jeg det bare er snakk om en pause. Jeg tror prisveksten bare vil fortsette. Og presset på de minste leilighetene blir bare større, grunnet strengere boliglånskrav. De som hadde råd til å kjøpe en treromsleilighet før, har nå bare råd til en toromsleilighet, sier Schumann.

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i boligbyggeren Obos satt også i Boligvekstutvalget, og er positiv til opprettelsen av fast track-enheten.  

– Det er positivt med alle forbedringer som kommer. Samtidig håper jeg ikke dette betyr at alt under 100 enheter blir liggende. Veldig mye av boligproduksjonen fremover kommer i småprosjekter, sier Siraj.

Han håper på langt bedre samhandling mellom kommune og utbyggere. 

– I dag er det en gjensidig mangel på tillit, sier Siraj.

Han mener også det burde vært mer spesifikke mål for den nye enheten.

– Hvis man ikke er spesifikk nok er det ikke sikkert man får full effekt, sier Siraj.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.