Det har skjedd en tydelig omdreining i det norske boligmarkedet. Etter kraftig prisoppgang de siste årene har prisveksten nå snudd til fall.
Det kan være godt nytt for dem som til nå har slitt med å komme seg inn i boligmarkedet, men dårlig nytt for andre, mener kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.
– Et roligere boligmarked er en fordel for førstegangskjøperne, men samtidig har den kraftige boligprisveksten ført til at mange raskt har kunnet ta ny takst og fått slettet kausjon fra foreldrene. Med utflating eller fall vil foreldrene fort merke forskjellen, sier Reite.
Den nye boliglånsforskriften har gjort det vanskeligere å få lån, og Reite forteller at i første kvartal er det registrert flere tilfeller der foreldre er medlåntakere.
Selv om lavere boligpriser kan redusere egenkapitalbehovet for førstegangskjøpere med noen titusen kroner, vil en større og mer negativ konsekvens være at foreldre som har hjulpet barna inn i boligmarkedet kanskje må hjelpe unge med større kausjoner ved boligbytter, påpeker han.
I forbindelse med en artikkel om boligmarkedet ønsker vi å intervjue noen som har kjøpt seg ny bolig i Oslo, men sliter med å få solgt den gamle.
Vi er også interessert i kontakt med privatpersoner som blir pålagt av banken å selge boligen sin før de kjøper ny, eller sliter med mellomfinansiering.
Kontakt vår journalist bjorn.mikalsen@dn.no
- Bankene kan fase ut foreldrene tidligere når boligprisveksten er høy, men i et flatt eller fallende marked er det vanskeligere for foreldrene å bli løst ut, bekrefter samfunnsøkonom Mari Mamre i Ny Analyse.
Stor variasjon ved ulike markedsutfall
Reite viser til følgende eksempel:
- Ved kjøp av en leilighet til 2,8 millioner kroner med 15 prosent egenkapital tar det i et marked med prisøkning på seks prosent i året bare rett over ett år før man har hatt en verdiøkning som overstiger kjøps- og salgsomkostninger, hensyntatt eierkostnader, rente og fratrukket alternativ leiekostnad.
- Hvis vi får en situasjon med forsiktig prisvekst på tre prosent så vil det til sammenligning ta to og et halvt år.
- Med svakt prisfall over lang tid vil man i eksemplet tape på å eie.
- Når vi vet at det også er stor usikkerhet om kjøpesum er riktig markedspris (det er nest høyeste budgiver sitt bud som representerer hva andre vil kjøpe for) så ser man at det selv med forsiktig prisvekst kan ta tid før de fleste har unngått tap på boligkjøpet, sier Reite.
Kostbar hjelp
Ifølge Reite viser ulike undersøkelser at mellom fire og seks av ti unge har fått foreldrehjelp til boligkjøp i form av pengegaver eller kausjon til egenkapital. Den kraftige boligprisveksten har gjort at de unge kjøperne etter bare et par år, har kunnet realisere egenkapital nok til å bytte videre.
– Vi vet at mange har følt sterkt press til å hjelpe unge inn i boligmarkedet, og at noen også har hjulpet uten å ha en klar plan for hvordan de skal komme seg ut av ansvaret, sier Reite.
Mamre understreker at man bør være klar over at man tar en risiko når man hjelper andre til å ta opp lån.
- Det har nok vært noen optimistiske foreldre som bare har villet godt og hjelpe barna inn i markedet. Man bør imidlertid forstå hvilken risiko man tar, sier Mamre.
Opp og ned
Hun mener svingningene man nå ser i Oslo-markedet er et eksempel på det.
Der økte boligprisene med 24 prosent ifjor, for så å flate ut og så falle. Prisene er nå 4,4 prosent lavere enn i april.
- Markedet i Oslo er et eksempel på hvor fort det kan snu både opp og ned. Det bør man være klar over før man tar rollen som kausjonist. Nå er et nok enkelte foreldre som må være bundet til barnas boliglån litt lengre enn de kanskje hadde sett for seg, sier Mamre.
Hun understreker at hun ikke ser noen grunn til panikk i dagens marked.
- Husk at det har vært et lite fall i to måneder nå, det er en veldig kort tid. Det er normalt at markedet svinger litt, sier Mamre.
Risikerer å nok en gang måtte «bla opp»
For å kunne bli selvstendig på boligmarkedet trenger de unge å ha verdiøkning eller nedbetaling av gjeld som gjør at samlet belåning blir på rundt 75–80 prosent av boligverdi. Skal du ha mellomfinansiering og har mer lån enn det så blir det raskt et spørsmål om mer egenkapital eller sikkerhet, påpeker Reite.
– Foreldre som alt har hjulpet med kausjon vil ikke få samme drahjelp av boligprisene. De har strukket seg langt for å hjelpe unge inn i boligmarkedet, og kan risikere at når barna etter 2–3 år plutselig har en endret livssituasjon og ønsker å flytte så må sjekkheftet eller kausjonspennen frem igjen, sier han.
Han mener også at prisfallet på boliger skal være ganske stort før det hjelper i form av vesentlig lavere egenkapitalbehov.
– Men tiden det tar før ungene blir uavhengig av foreldre og kan slette kausjoner eller selv flytte til ny bolig uten foreldrehjelp øker dramatisk, sier han.(Vilkår)