– På tross av de siste årenes kraftige boligprisvekst er kostnaden ved å betjene et boligkjøp i dag relativt til inntekten mindre enn for noen år siden. Boligprisene kan øke mye før det blir dyrt, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Torsdag la meglerhuset frem rapporten «Nordea Economic Outlook» med ferske prognoser for norsk og internasjonal økonomi.

Boligprisene i Norge har steget 12 prosent det siste året. 

– Hovedgrunnen til at vi mener boligkjøp fortsatt er billig er at boliglånsrentene har falt fra litt over fire prosent i 2014 til litt over to prosent nå. Det har redusert kostnaden ved å betjene boliglån dramatisk, sier Bruce til DN.

  - Tåler fint en boligprisvekst på ti prosent 

Hvis man kjøper en bolig til dagens priser er kostnaden ved å betjene et boliglån på en gjennomsnittsbolig med 80 prosent lånefinansiering og en nedbetalingstid på 25 år lavere enn i 2014, påpeker Bruce.

Boligprisene på landsbasis er nå 18 prosent høyere enn i november 2014.

I Oslo har prisene steget 34 prosent i samme tidsrom

– Folk ser ikke på boligprisen, men setter seg ned med lånekalkulatoren og ser hva de har råd til å by ut fra hva hvor mye lån de har råd til å betjene. Selv om boligprisene stiger ti prosent til er det billig å finansiere bolig på dagens rentenivå. Folk venter at rentene forblir lave lenge. Og det tror jeg stemmer – rentene blir stabile i Norge de neste årene, sier Bruce.

Han forventer at både Norges Banks styringsrente og boliglånsrentene blir liggende i ro de neste to årene.

Hoppet i boligrentene vi fikk i høst var en engangshendelse, tror Bruce.

– Vi tåler fint en boligprisvekst på ti prosent uten at det blir dyrt. Men etter noen år til med prisstigning begynner nok folk å tenke at boligene begynner å bli såpass kostbare at de blir dyre å betale på, sier Bruce.

- Ikke nødvendigvis dyrt å kjøpe bolig i Oslo

– På tross av den sterke boligprisveksten har vi neppe sett den fulle effekten av av de siste årenes fall i boliglånsrenten. Med fortsatt stabilt lave boliglånsrenter vil boligprisveksten bli relativt høy, men i 2018 vil effekten av rentekuttene være uttømt, skriver Bruce i rapporten.

Bruce venter at boligprisene skal opp 11,5 prosent i 2017 og 5,2 prosent i 2018.

– Det innebærer et litt roligere boligmarked fra neste år, men vi får fortsatt en klar vekst, sier Bruce til DN.

Sjefanalytikeren venter at Oslo-området også fremover får sterkere prisutvikling enn landet for øvrig og at Stavanger-regionen fortsatt vil henge etter. 

– Det er ikke nødvendigvis dyrt å kjøpe bolig i Oslo sentrum hvis du sammenligner med andre storbyer. Det er ikke opplagt at studenter skal kunne bo i bykjernen – for det er ikke nødvendigvis slik i andre storbyer.

Boligprisene i Oslo har steget 22 prosent de siste 12 månedene.

– Så jeg tror boligprisene tror boligprisene i Oslo har enda mer å gå på enn landsgjennomsnittet. Den skjeve utviklingen kan nok fortsette; svakt boligmarked og fraflytting i Stavanger-regionen og sterke priser og tilflytting i Oslo-regionen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.