Ivar Tollefsen-kontrollerte boligselskapet Heimstaden får tre milliarder svenske kroner i EU-finansiering til bygging av rimelige og energieffektive utleieboliger, ifølge en melding mandag. Dette tilsvarer omtrent 2,8 milliarder norske kroner.

Det er European Investment Bank (EIB) som har gitt 300 millioner euro i en såkalt «financing facility» til bygging av rundt 3300 utleieboliger til blant annet til eldre, som også skal være energieffektive.

– Vi må ikke undervurdere viktigheten av energieffektive boenheter for å bekjempe klimaendringene; våre hjem og kontorbygninger har de største utslippene av CO2, enda større enn biler, sier Alexander Stubb, visepresident i EIB, i en pressemelding.

I meldingen kommer det også frem boligene at skal være rimelige, og at deler av midlene skal gå til tjenester som bibliotek og egne leiligheter til eldre. Boligene skal utvikles i fem svenske byer.

– Dette prosjektet vil skape verdier både fra et sosialt perspektiv og et miljøperspektiv, sier Patrik Hall, administrerende direktør i Heimstaden.

EIBs kredittfasilitet vil være på usikret basis, og være tilgjengelig i en periode på tre år. Hvert lån vil ha en løpetid på inntil ti år, i svenske kroner eller euro, til flytende eller fast rente.

EIB er en låneinstitusjon som er eid av medlemslandene i EU. Banken skal gjøre langsiktige investeringer mulig for å bidra til EUs politiske mål.

Heimstaden endte i fjor opp med et resultat før skatt på 3,59 milliarder kroner i fjor. Selskapet ble etablert i 1998 og senere kjøpt opp av Ivar Tollefsens morselskap Fredensborg for 1,6 milliarder i 2005. Heimstaden var tidligere eid av de norske eiendomsutviklerne Torstein Tvenge og Reiten & Co med Narve Reiten som største eier. Selskapet har en eiendomsportefølje verdt omtrent 86 milliarder svenske kroner fordelt på over 40.000 leiligheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.