Onsdag la Boligprodusentenes Forening frem nye tall for salg og igangsetting av nye boliger for mars og første kvartal i 2020.

Mars ble årets første måned der igangsettingen av nye boliger økte, da det ble igangsatt syv prosent flere boliger i mars i år enn i mars i fjor. Samtidig viser tallene fra hele første kvartal at igangsettingen er ned fire prosent, sammenlignet med i fjor.

Salget av boliger har samtidig stupt i 2020. I mars måned alene ble det solgt 47 prosent færre nye boliger enn i mars 2019, mens fallet er på 25 for første kvartal.

Boligprodusentene mener det er unntakstilstanden i Norge som presser salgstallene ned.

– Bekymret for igangsettingen

De tilsvarende tallene fra februar viste at boligbyggingen ved utgangen av februar lå 21 prosent lavere sammenlignet med de to første månedene i fjor. I februar isolert sett ble det igangsatt 24 prosent færre nye boliger enn i samme måned i fjor.

Forrige måned mente administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening at tallene var illevarslende.

– Vi er igjen bekymret for igangsettingen av nye boliger i Oslo-markedet, sa administrerende direktør Per Jæger.

Tallene viste viser at det de siste 12 månedene er blitt igangsatt nærmere 1500 færre boliger i Oslo enn boligbehovet på 5000. Dette mente Jæger ville få konsekvenser for boligprisene i Oslo om ett til to år.

Under presentasjonen av de ferske tallene, ba Boligprodusentene regjeringen om å bruke Husbanken som en del av tiltakspakkene for å finansiere nye boliger og opprettholde sysselsettingen i bransjen.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening ber regjeringen utvide Husbankens rammer.
Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening ber regjeringen utvide Husbankens rammer. (Foto: Gunnar Blöndal)

Mer fra husbanken

– Utvid Husbankens rammer til 25 milliarder kroner nå, sier administrerende direktør i Boligprodusentene Per Jæger i pressemeldingen.

Samtidig foreslår de midlertidig lemping av kvalitetskravene gitt i forskrift om lån fra Husbanken, for å dempe merkostnadene, og ikke forsinke byggeprosesser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.