Petter A. Stordalen går sammen med Varner-brødrene om å utvikle skandinaviske storbyhoteller for mange milliarder.

–Dette er fantastisk moro. Den siste tiden har Varner valgt to nye samarbeidspartnere, og jeg var heldig å bli valgt som den de vil samarbeide med på hotell­investeringer, sier Stordalen, med klar referanse til Varner-eide Dressmanns klessamarbeid med fotballstjernen Zlatan Ibrahimovic.

Les D2s reportasje om Petter Varner og Zlatans nytt treningstøymerke (DN+)

Sammen med de tre Varner-brødrene har den tidligere jordbærselgeren fra Porsgrunn etablert det nye 50/50-eide selskapet Strawberry Brothers. Planen er at selskapet, og Stordalens nyetablerte James Bond-inspirerte Skyfall ab i Sverige, skal eie store hotelleiendommer i de skandinaviske hovedstedene Oslo, Stockholm og København. Målet er å lage en eiendomsgigant som satser på hotelleiendommer som skal eies til «evig tid».

Kjøpesentergevinst

Ifjor vår solgte Stordalen, mat­familien Johannson og klesfamilien Varner kjøpesentereiendommene i Sektor til finske Citycon for nesten 13 milliarder kroner. Det ga penger på bok på for selgerne, og det er i kjølvannet av dette at Stordalen og Varner bestemte seg for å veksle pengene inn i hotelleiendommer gjennom Strawberry Brothers. DNs beregninger tyder på at gevinsten ble på en milliarder kroner, som utgjør egenkapitalen i Strawberry Brothers.

Marius Varner forteller at samarbeidet med Stordalen i eiendomsselskapet Sektor ga mersmak.

– Vi liker Petter for den han er, og han er flink. Da han kom med ideen om å investere i sentrale hotelleiendommer, syntes vi det var en hyggelig invitasjon, sier han.

Comfort Vesterbro, København.
Comfort Vesterbro, København.
Gleden er gjensidig.

– Varner-brødrene, eller Varner Brothers, er de perfekte partnerne. De har vist at de har haugevis av gjennomføringskraft, med genuin interesse for mote og design, sier Stordalen, som har samarbeidet med Varner-familien siden han jobbet i Steen & Strøm i 1992.

Vil ha mer

Kilder med kjennskap til verd­settelse av hoteller opplyser at Skyfalls portefølje, som blant annet omfatter tre hoteller Stordalen kjøpte fra Asmund Haare i 2013, i tillegg til nyoppussede Hotel Christiania Teater i Oslo og hotellet knyttet til Friends Arena i Stockholm, antas å ha en markedsverdi på rundt seks milliarder kroner.

Strawberry Brothers-hotellene Globen i Stockholm og Royal Christiania i Oslo, som begge står foran massive oppgraderinger, ble kjøpt for totalt 3,3 milliarder kroner.

Royal Christiania, som allerede er Norges største hotell, vil få mer enn 800 rom når det etter en ombygging på to år vil åpne igjen i 2019. Etter det DN forstår skal Stordalen og Varner investere nærmere milliarden i forbindelse med oppgraderingen og utvidelsen av hotellet, som ble kjøpt mot slutten av 2015. I tillegg eier Strawberry Brothers 40 prosent av et utbyggingsprosjekt på Solli Plass. Ambisjonen er også å kjøpe en sentral hotelleiendom i København innen utgangen av året.

Satser i hovedstedene

Etter det DN forstår, ønsker Strawberry Brothers å bygge opp en ­portefølje av sentrale, store hotelleiendommer i Oslo, Stockholm og København for syv milliarder kroner i løpet av få år.

Stordalens ambisjoner gjennom Skyfall er minst like store. Først på programmet er en utvidelse og totalrenovering av det uavhengige hotellet Skt. Petri i København, hvor Stordalen-selskapet allerede har kjøpt nabo­eiendommen for å kunne ta i bruk hele kvartalet som hotell.

Stordalen har erfart at det er viktig å ha kapital og finansielle muskler til å etablere hoteller man helt eller delvis eier om man skal ha mulighet til å vokse videre.

– Når man skal ha tak i de beste objektene i de store byene jeg satser i, så er det beinhard konkurranse. Det er 30 til 40 aktører som konkurrerer. Vi har tatt store markeds­andeler de siste årene fordi vi har valgt å investere mye i hotelleiendommer. Der har vi et strategisk fortrinn overfor konkurrentene som hverken har kapital eller anledning til å gå inn i eiendom.

– DNB og Rune Bjerke har vært hoffleverandør av finansiering. Noe som er naturlig da både Varner og jeg har et langt forhold til banken, sier Stordalen.

Per i dag er egenkapitalandelen i de to selskapene solid, med en verdijustert egenkapital på rundt 50 prosent i Anker Properties, mens Strawberry Brothers i praksis var gjeldfrie ved inngangen til 2016.

Stordalen eier Skyfall ab gjennom Anker Properties, et selskap Stordalen eier direkte og som dermed ikke konsolideres med hotelldriften i Nordic Choice eller hans andre eiendomsselskap, Home Properties. Årsberetningen for Anker Properties vitner om at 2015 var et solid år for selskapet. Med en omsetning i konsernet på 245 millioner kroner og et resultat etter skatt på 518,5 millioner kroner, tok Stordalen ut 300 millioner kroner i utbytte blant annet for å betale ned gjeld i selskapet. Finansinntektene på 518 millioner kroner stammer i hovedsak fra Sektor-salget og gevinst på andre aksjeinvesteringer.

 

Les også:

Det siste pikehjemmet (DN+)

Barnehagemoral (DN+)

– Det er viktig at det ikke tipper over og blir vulgært (D2)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.