Det internasjonale pengefondet (IMF) har gjennomført en større gjennomgåelse av norsk økonomi, og har nå overlevert sine funn til Finansdepartementet:

– Det finansielle systemet i Norge fungerer godt, men vi står overfor utfordringer. IMFs analyse av sårbarheter knyttet blant annet til eiendomsmarkedene og de økonomiske konsekvensene av virusutbruddet sammenfaller i stor grad med våre egne vurderinger, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding fra regjeringen.

Vil gjøre innstramning permanent

IMF peker på flere forbedringer siden sist en tilsvarende undersøkelse ble gjennomført for fem år siden. Da uttrykte Pengefondet særlig bekymring for det norske boligmarkedet.

Den midlertidige boliglånsforskriften er en av tingene IMF trekker frem som en forbedring, og anbefaler at denne gjøres permanent.

– Jeg er glad for at norske myndigheter får gode skussmål for innsatsen som er lagt ned de siste årene, og det er verdifullt for det videre arbeidet at vi nå får et nytt sett av anbefalinger fra IMF, sier Sanner.

Fondet foreslår også at regjeringen vurderer nye tiltak mot risiko i næringseiendomsmarkedet, samt styrker tilsynet med mindre banker og såkalt IKT-sikkerhet i betalingssystemet.

Før korona

IMF påpeker selv at undersøkelsene deres i hovedsak ble gjennomført før koronakrisen, men har oppdatert rapporten for å ta høyde for de endrede økonomiske forutsetningene.

«Gitt undersøkelsens fokus på utfordringer og svakheter på middels lang sikt, er dens funn og anbefalinger for å styrke de politiske og institusjonelle rammeverkene likevel relevante» skriver IMF.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.