I 2014 ble en enebolig fra i Grimstad solgt for 3,3 millioner kroner. Boligen var fra 1987, og ble solgt «som den er».

Snaue fire år etter overtagelse, i 2018, røk varmekablene på badet, og kjøperen merket at det var kaldt og trekkfullt. Dette var starten på en runde i Finansklagenemnda, som endte med en erstatning på 175.000 kroner.

Krevde 724.000 kroner

For å kartlegge hva som eventuelt var galt med boligen, hentet kjøperen inn en takstmann. Vedkommende kom frem til at det måtte utføres arbeid på boligen, ettersom en måling av luftlekkasje viste høyere nivåer enn kravene fra byggeforskriften.

Takstmannen mente det kunne være nødvendig med arbeid på både vegger og tak, for å stanse luftlekkasje til boligen. Det ble hentet inn to pristilbud for arbeidet på taket alene, på 424.000 og 479.000.

Totalt krevde kjøperen en erstatning på 724.000 kroner for arbeid på tak og vegger.

Fra selgerens forklaring kommer det frem at det i 2012 – to år før boligen ble solgt – ble oppdaget trekk på det samme badet i huset, og at en snekker ble leid inn for å feste noen asfaltplater som hadde løsnet i veggen. Dette ble det ikke opplyst om i salgsoppgaven.

Reklamerte ikke for sent

Selgeren hadde boligselgerforsikring fra AmTrust International Underwriters. Selskapet avviste kravet fra kjøperen, og påsto blant annet at det ble reklamert for sent og at tidligere reparasjoner var tilfredsstillende.

Dette var ikke Finansklagenemnda enig i. De konkluderte med at det forelå et krav om erstatning.

Kjøperen fikk imidlertid ikke medhold i kravet om 724.000 kroner. Nemnden mente at det ikke var sannsynliggjort at det var nødvendig med arbeid på både tak og vegg. Videre understreket nemnden at kjøperen etter arbeid på tak ville få et nytt tak med fornyet levetid.

Disse faktorene bidro til at nemnden slo fast en erstatningssum på 175.000 kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.