I august 2018 tok en boligselger kontakt med eiendomsmegleren selgeren hadde hyret. Selgeren forsøkte å finne boligen sin på Finn.no, men den kom ikke opp da han la inn de relevante søkekriteriene. Årsaken ble imidlertid ikke funnet.

Først noen måneder senere ble feilen oppdaget. Da Finn-annonsen ble lagt ut, hadde megleren glemt å huke av for antall soverom. Da megleren ble gjort oppmerksom på feilen, ble den raskt rettet, men da hadde leiligheten allerede ligget ute i lang tid.

Selgeren mente dette førte til at potensielle kjøpere ikke oppdaget leiligheten, slik at det tok lengre tid å få solgt. Han krevde derfor at visningskostnadene og meglerens vederlag bortfaller.

«Boliger i dette området ligger i snitt ute for salg i 85 dager, mens leiligheten har ligget ute i 180 dager. Leiligheten ble solgt kort tid etter at megleren rettet feilen. Kjøperen opplyste at han fant leiligheten ved å huke av for antall soverom i søkefunksjonen på FINN», anfører boligselgeren.

I en fersk avgjørelse fra Reklamasjonsnemnda for eiendomsmeglingstjenester, kommer det frem at meglerens provisjon og eventuelt tilrettelegging- og oppgjørshonorar, samt honorar for visninger, halveres. Klagen førte dermed delvis frem.

Det kommer ikke frem hvor stort beløp dette tilsvarer for megleren.

«Ikke lidd økonomisk tap»

Det var Trondheim-baserte Privatmegleren Benum & Johansen som hadde oppdraget.

Daglig leder i Privatmegleren Benum & Johansen, Peder Benum, ønsker ikke kommentere saken.

– Utover konklusjonen til nemnden, som sier at det var en forglemmelse, så har vi ingen ytterligere kommentarer, skriver han i en tekstmelding.

I konklusjonen fra nemnden anfører eiendomsmegleren at han hadde rettet feilene tidligere dersom han visste at dette var glemt.

«Megleren visste ikke hvorfor boligannonsen ikke ble vist for klageren, men regnet med at det ikke lenger var et problem, da han ikke hørte noe mer fra klageren».

Videre viser megleren til at det var stor interesse for leiligheten, og at Finn-annonsen hadde mange visninger. At leiligheten tok 180 dager å selge må ses i sammenheng med at det var lavere omsetningshastighet i markedet enn året før. Leiligheten ble ikke solgt for under prisantydning, og selgeren har derfor ikke lidd noe økonomisk tap, mener megleren.

«En bolig i samme borettslag som leiligheten hadde 4 051 klikk i samme periode og ble solgt etter 134 dager, men under prisantydning. Denne sammenligningen viser at leiligheten har hatt en god markedsføring og eksponering», anfører megleren.

«I strid med god meglerskikk»

Nemnden mener imidlertid at boligselgeren legger gode argumenter på bordet.

De mener megleren burde ha oppdaget feilen tidligere.

«Til tross for klagerens påpeking at de ikke finner oppdraget, gjør megleren heller ikke noe med det. Megleren har derfor utvist en «ikke ubetydelig pliktforsømmelse», skriver nemnda som konkluderer med at megleren har opptrådt i strid med god meglerskikk. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.