Boligformidleren Propr blir stadig mer populær. Tjenesten ble lansert av eiendomsmeglingsforetaket Sem og Johnsen i mai i fjor, med mål om å gjøre det billigere å selge boligen sin.
Ideen er at boligselgere selv skal kunne selge boligen sin med bistand fra meglerforetaket – til langt lavere pris. Til tross for at Proprs metoder har vært svært omdiskuterte, sveiper de markedet for nye kunder og mer enn dobler boligomsetningen målt i verdi.
Firedoblet bestillingene
Første kvartal er Proprs beste siden oppstart, ifølge selskapets kvartalsrapport.
Boligformidleren solgte boliger for 170 millioner kroner i første kvartal, mer enn en dobling fra fjerde kvartal i fjor.
Selskapet satt igjen med 830.000 kroner på salgene i første kvartal. Det er mer enn selskapet tjente til sammen i hele 2016. Selskapet økte samtidig antall registrerte brukere fra 3506 til 7883 og mer enn firedoblet bestillingene.
Selskapet, som fortsatt står i startgropen, fikk likevel et driftsresultat på minus 6,8 millioner kroner. Markedsføringskostnader står for mesteparten av utgiftene med 5,6 millioner kroner.
At selskapet ikke svømmer i penger, bekymrer ikke Propr-sjef Kjetil Eriksson.
– Vi har bygd et selskap fra bunnen av. Det tar tid og koster penger. Nå skal vi levere sterk vekst, noe som vil koste. Vi har ikke satt noen dato for når vi skal tjene penger, men det vil ta noe tid, sier Eriksson til DN.
Han ble ansatt som ny daglig leder i Propr i mai. Han overtok for Merete Nordvik som i fjor sa opp jobben som daglig leder i Privatmegleren for å være med å bygge opp Propr.
Rasmussengruppen på eiersiden
I mai i år hentet selskapet inn 15 millioner kroner i en emisjon. Propr har også investorer som Kristiansand-baserte Rasmussengruppen, investor og gründer Haakon Sæter og Bik Bok-gründer Karstein Gjersvik på eiersiden.
Rasmussengruppen og Sæter er de to største aksjonærene med en eierandel på henholdsvis 10,8 og 10,7 prosent.
– Vi har gode aksjonærer som ønsker å være med på en reise som så vidt har startet. Vi vil hente penger ved behov, men ønsker selvsagt å levere underveis og selvsagt ikke bruke mer penger enn absolutt nødvendig, sier Eriksson.
Siden oppstart har Propr signert om lag 300 oppdrag og omsatt boligeiendom for 500 millioner kroner.
I et fortsatt hett boligmarked er Eriksson overbevist om suksess for selskapet.
– Vi mener vi er på rett sted til rett tid med rett konsept, sier han.
Får refs for markedsføringen
Propr har fra sin spede start i mai i fjor seilt opp som priskonkurrent til tradisjonelle eiendomsmeglerforetak. Det har ikke gått ubemerket hen. Det er spesielt selskapets markedsføring som har hisset på seg flere.
Forbrukerombudet har mottatt en rekke klager på markedsføringen fra Propr, både fra forbrukere, organisasjoner og eiendomsmeglere. Forbrukerombudet har hatt møte med Propr, og sendt et brev med krav til selskapet.
I februar skrev DN at i markedsføringen av produktet får forbrukerne vite at det koster «fra 4900 kroner» å benytte seg av Proprs digitale løsninger.
– Men man kan rett og slett ikke få solgt en bolig via Propr for 4900 kroner, sa fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet til DN da.
Forbrukerombudet har kommet frem til at totalprisen i praksis for flertallet av kundene blir 32.800 kroner.(Vilkår)