Forbrukerrådet og Eiendom Norge går sammen om et lovforslag med minimumsfrist for bud. De mener minimumsfristen før et bud aksepteres bør ha en varighet på 30 eller 60 minutter, og ber Finansdepartementet utrede lengden, ifølge en pressemelding torsdag.

De har spurt forbrukerne hva de ønsker.

– Resultatet av undersøkelsen er entydig: Forbrukerne ønsker «bedre tid til å tenke seg om» i bolighandelen, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet i meldingen.

Ingen tydelige svar om kupping

To andre hypoteser ble også testet ut, men forkastet. Budgiverne var ikke tydelige på om de ønsker ett ekstra døgn på å tenke seg om etter siste visning. De ga heller ikke tydelige svar på om de ønsket å forby kupping av boliger før visning.

Christian Vammervold Dreyer.
Christian Vammervold Dreyer. (Foto: Gunnar Lier)

– Forbrukerne var derimot veldig tydelig på at de ønsket lovfestede budfrister. Da var det enkelt for oss å gå inn for dette forslaget, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Forslaget blir sendt inn til det kommende utvalget som skal gå igjennom lov om eiendomsmegling. Utvalget settes ned av Finansdepartementet i høst.

Får ikke gjort god nok jobb

I pressemeldingen fremkommer det at Eiendom Norge opplever at eiendomsmeglere ikke får gjort en god nok jobb i å følge opp andre budgivere.

– Forbrukerne og de profesjonelle partene må få bedre tid i bolighandelen. Tempoet i budrunder kan tidvis bli så høyt at det er behov for å regulere budfrister. Noen ganger går budrundene så fort at megleren ikke er i stand til å nå frem til alle potensielle kjøpere. Vi ønsker å gi forbrukerne og eiendomsmeglerne den tiden de trenger for å ta veloverveide valg i et av livets viktigste kjøpsøyeblikk, sier Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

– Minimumsfrister for bud vil gi bedre tid for alle partene involvert i en bolighandel. Selger vil få bedre tid til å vurdere alle bud som eventuelt kommer inn, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.