I oktober ble det lagt ut for salg på Finn en leilighet på Frogner/Skillebekk i Oslo. I annonsen har leiligheten på 112 kvadratmeter, med tre soverom og to bad, en prisantydning på 9,5 millioner kroner.

Prisantydningen er ikke unormal for en bolig av denne størrelsen og standard sentralt i hovedstaden, spesielt i de vestlige bydelene.

Mellom 8. oktober og 13. oktober kom det inn fem bud som lå på prisantydning eller høyere, deriblant to bud på 9.750.000 den 12. og 13. oktober. Selger avviste alle budene.

Boligen ble liggende ute på Finn, fortsatt med prisantydning på 9,5 millioner, og det ble levert en klage til Forbrukertilsynet. Den 21. oktober ringte Forbrukertilsynet eiendomsmegleren i Sem & Johnsen avdeling Frogner, som sto for salget, og salgsannonsen ble da umiddelbart fjernet fra Finn.

Forbrukerrådet skriver til Sem & Johnsen: «Forbrukertilsynet mener boligen ble markedsført med en prisantydning som er egnet til å villede forbrukerne. Bruk av lokkepris, hvor prisantydning er satt lavere enn reell forventet pris, er et forbrukerproblem. Forbrukerne opplever å gå på visninger og delta i budrunder på boliger som viser seg å ligge langt utenfor deres prisramme. For at vi skal kunne ha en forutsigbar og trygg bolighandel må både kjøpere og selgere kunne stole på at eiendomsmegler er objektiv og sannferdig i sin prismarkedsføring.»

Legger seg helt flat

Etter at Forbrukertilsynet fikk beskjed fra megler om at annonsen var fjernet fra Finn, skriver de: «Vi legger derfor til grunn at den ulovlige markedsføringen har opphørt. Forbrukertilsynet ønsker å bli orientert dersom annonsen publiseres på ny.»

Ifølge megleren er boligen nå tatt av markedet.

Sem & Johnsen forklarer at megler havnet i en vanskelig situasjon fordi selger var utilgjengelig. Fagansvarlig Janicke Krokvik i meglerhuset påpeker at budet på 250.000 kroner, eller 2,63 prosent, over prisantydning «ikke kan kalles et stort avvik», men hun tar ellers selvkritikk.

«I henhold til våre rutiner skulle megler etter at bud på kr 9.750.000,- utløp, tatt en ny runde med selger vedrørende prisantydningen. Enten skulle prisen vært forhøyet til et nivå de ønsket å akseptere eller boligen skulle vært tatt av nett», skriver Krokvik i svaret til Forbrukertilsynet.

Oppgjør med uheldig praksis

Christian V. Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, som organiserer eiendomsmeglingsforetakene i Norge, sier bruken av lokkepriser nærmest har forsvunnet.

– Vi overvåker dette tett og det har ikke vært noen avvik å snakke om, i hvert fall de siste tre årene, sier Dreyer.

Daglig leder og partner Christoffer Askjer i Sem & Johnsen sier det er uvanlig at selger ikke godtar bud på eller over prisantydning.

– Bransjen tok et oppgjør med en uheldig praksis for noen år siden, og vårt inntrykk er at både vi og våre konkurrenter følger spillereglene og at systemet fungerer godt. Man kan imidlertid aldri garantere at det oppstår enkelttilfeller, som en konsekvens av at boligselger endrer oppfatning underveis i salgsprosessen, sier Askjer.

Han påpeker at selger er i sin fulle rett til å endre mening om prisen underveis, selv om dette skaper et forventningsbrudd hos budgiver. Men at meglerhuset da skulle fjernet salgsannonsen umiddelbart.

– Som en konsekvens har vi derfor endret våre rutiner slik at vi i tillegg til forhåndsavklaring av prisantydning umiddelbart trekker boligen ut fra markedet om vi skulle oppleve at selger ikke er villig til å akseptere et bud på eller over prisantydning, om man ikke har klart plausible årsaker for dette, sier Askjer.

Dreyer sier innføringen av e-takst, en kombinasjon av statistiske priser og meglerens skjønn, har bidratt sterkt til at det settes riktig prisantydning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.