Fredensborg har i et brev til Oslo kommune nå erkjent at selskapet skulle ha meldt seks leiegårder til kommunalt forkjøp.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) reagerer kraftig.

– Nå viser det seg at seks av eiendommene skulle ha vært meldt inn til Oslo kommune i tråd med loven. Det er uakseptabelt og veldig graverende, sier byrådslederen.

– Nå er det dokumentert at Tollefsen gang på gang har brutt meldeplikten til Oslo kommune.

Varsler full gjennomgåelse

Fredag for to uker siden publiserte DN dokumentaren «Boligkuppet». Der fremkom det at Ivar Tollefsens Fredensborg hadde omgått den kommunale forkjøpsretten. Hundrevis av leietagere har dermed gått glipp av muligheten til å kjøpe sitt eget hjem.

Johansen har varslet at kommunen nå skal snu alle steiner rundt Fredensborgs praksis. Kommuneadvokaten er koblet inn for å bidra med juridisk spisskompetanse.

– Det er naturlig at Oslo kommune går gjennom alle sider ved virksomheten til en så stor eiendomsforvalter som Tollefsen, sier Johansen.

I brevet til Oslo kommune kommer Fredensborgs advokat med en rekke forskjellige forklaringer på hvorfor selskapet ikke har meldt inn forkjøp til kommunen (se faktaboks).

Fredensborg påpeker blant annet at kommunen uansett ikke ville ha gjort forkjøp gjeldende for de seks gårdene som nå skal meldes til kommunen på overtid.

– Forklaringene fra Fredensborg ser jeg på som unnskyldninger. Her foreligger det en meldeplikt som jeg forventer at en så rutinert eiendomsinvestor som Ivar Tollefsen er kjent med.

Vil vurdere forkjøp

Eiendoms- og byfornyelsesetaten (Eby) venter nå på mer dokumentasjon fra Fredensborg. Den har latt vente på seg.

Tre uker etter at Oslo kommune oppfordret Fredensborg om å melde inn gårdene, har Eby ennå ikke fått de formelle meldingene, slik Fredensborg er forpliktet til, ifølge lovverket.

– Når meldingen kommer til Oslo kommune, må vi vurdere om forkjøp er aktuelt på egne vegne eller på vegne av beboerne eller på vegne av studentsamskipnaden, sier byrådslederen.

Johansen påpeker at det politiske flertallet har vært opptatt av at flest mulig skal få en bolig de har råd til.

Boligkuppet

Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen er blitt Skandinavias største utleier av leiligheter. DN har sett på metodene som har gjort at han kan tjene 500 millioner kroner i året på sine 4000 leiligheter i Oslo. Her har vi samlet alle våre publiserte artikler knyttet til saken.

Samleside

– Forkjøpsrett er en av flere måter å nå det målet på.

– Hva med de syv eiendommene Fredensborg mener ikke er meldepliktige?

– Eby vurderer de siste syv sammen med kommuneadvokaten. Vi er i gang med å snu alle steiner. Vi gjør en grundig jobb. Det skal være en forsvarlig behandling, sier han.

Systematisk triksing

Byrådslederen har også lest DNs artikler der det fremkommer at Fredensborg annonserer sine leiligheter med oppblåste arealer. Tony Hesjevik (29) opplevde at leiligheten som ble oppgitt som 49 kvadratmeter i en Finn-annonse, i realiteten bare var 30–32 kvadratmeter da han selv målte.

Fredensborg har innrømmet at de har oppgitt flere kvadratmeter enn det som er normen i eiendomsbransjen, men fastholder at selskapet ikke har gjort noe galt. Selskapet har etter DNs artikler endret praksis. Nå skal bruksareal oppgis i Finn-annonsene.

– Det kan se ut som systematisk triksing med kvadratmeter. Det er å lure folk. Det kreves en enorm opprydning på det, sier Raymond Johansen.

Ap-toppen har varslet en større gjennomgåelse av boligpolitikken i Oslo.

– Det er få ting man har tjent mer penger på en eiendom i hovedstaden. Hvis man da systematisk har kuttet alle svinger, må det få konsekvenser.

Tollefsen er ikke den eneste som har tjent seg rik på eiendom i Oslo de siste 20 årene. På spørsmål om han tror det er flere som har unnlatt å melde kjøp til kommunen, svarer Johansen:

– Jeg tror det er svært naivt å tro at det bare er en virksomhet som ikke har holdt seg på riktig side av loven. Nå har vi satt alle ressurser på å følge opp saken med Fredensborg og Ivar Tollefsen. Så får vi eventuelt senere se om alle de andre har holdt seg på riktig side av loven.

Temme boligmarkedet

Johansen utelukker ikke at Oslo kommune i kjølvannet av Tollefsen-sakene vil be regjeringen om lovendringer.

– Er lovverket sterkt nok til å temme boligmarkedet i Oslo? Eller er det for mange smutthull? Det kan hende vi må henvende oss til staten, sier Johansen.

– Vi skal være rettferdige, redelige og skikkelige. Vi har et betydelig ansvar for å ivareta befolkningen.

Ber Fredensborg om full gjennomgåelse

Fredensborg var i forrige uke i møte med Eiendoms- og byfornyelsesetaten (Eby) i Oslo kommune.

Fredensborg ønsker nå en rask avklaring fra kommunen i sakene knyttet til forkjøpsrett.

– Denne saken er svært belastende for Fredensborg, som mener å ha opptrådt ryddig i forbindelse med de enkelte eiendomstransaksjonene, påpeker Fredensborg i brevet.

Oslo kommune har på sin side utvidet sin bestilling til Fredensborg.

– Vi har bedt Fredensborg om å gjennomgå hele sin eiendomsportefølje for å undersøke om det er overdragelser som ikke er meldt, men som skulle ha vært det, opplyser kommunikasjonssjef Lena Nesset i Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

Fredensborg svarer følgende på kritikken fra byrådsleder Raymond Johansen:

- Vi har redegjort i detalj overfor Eiendoms- og byfornyelsesetaten (Eby) i Oslo kommune om hvordan vi vurderer og hvordan vi glemte å melde de aktuelle bygårdene. Vi avventer Ebys tilbakemeldinger, og inntil de foreligger blir det feil å spekulere nærmere i dette, skriver Fredensborgs konsernjurist, Anders Tveter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Leieboer Egil Kolstø om Oslos største private boligeier: – Hold dere unna våre hjem
Egil Kolstø (77) synger om Ivar Tollefsen, den største boligeieren i hovedstaden etter Oslo kommune. Kolstøs husleie gikk kraftig opp etter at Tollefsen og eiendomsselskapet Fredensborg kjøpte boligblokken han bor i.
03:06
Publisert: