I dokumentaren «De Mystiske kvadratmeterne» kom det frem at Alexander Herring Orbys (32) leilighet i Kirkeveien 166 i Oslo er mye mindre enn han trodde.

Leiligheten, som han leier av Fredensborg, er bare 12 kvadratmeter, ikke 15 som oppgitt i annonsen. Orby betaler 8300 kroner i måneden for det lille krypinnet.

Ivar Tollefsens eiendomsselskap Fredensborg byttet 1. november i år navn til Heimstaden. Torsdag i forrige uke tok Orby derfor kontakt med Heimstaden for å få lavere husleie. Det var helt uaktuelt for eiendomsmilliardærens selskap:

«Det er forbehold i leiekontrakten hvor det fremgår at avvik på mål ikke gir grunnlag for reduksjon på leien», skrev Heimstaden-direktør Helge Krogsböl, i en epost til Orby.

Alexander Orby reagerer på svaret.

– Svaret er avvisende og arrogant. Det virker mer som et standardsvar enn at noen har satt seg inn i saken, og gjort et forsøk på å løse problemet, skriver Orby til DN i en sms.

Mange flere

DN har samlet Fredensborgs annonser på Finn.no i nesten et halvt år. Størrelsene i annonsene er sammenlignet med plantegninger og annen dokumentasjon funnet hos myndighetene.

189 av de 202 leilighetene i DNs oversikt har økt med noen kvadratmeter i Fredensborgs annonser på Finn.no. Bare 13 er like store i annonsene som på tegningene. Det samlede avviket er på nesten ti prosent.

Et av eksemplene hvor leiligheten hadde vokst mest, var krypinnet til Alexander Orby. I annonsen som lå på Finn i slutten av mai i år, sto det «Areal: 15 kvadratmeter». Da DN var i leiligheten og kontrollmålte med lasermåler, var størrelsen drøyt 12 kvadratmeter.

«Et firma på Heimstadens størrelse burde rett og slett ikke være kapabel til å gjøre slik en feil», skrev Orby i eposten til Heimstaden.

«Jeg ønsker nå å vite hvordan dere kan forbedre denne situasjonen, mitt forslag er lavere husleie og etterbetaling av det jeg har betalt for mye, la oss si 1500 kr mindre», skrev Orby.

Beregnet ut fra tegninger

Fredensborg har tidligere opplyst til DN at de bruker et areal i annonsene som er større enn bruksareal (BRA) og mindre enn bruttoareal (BTA).

Boligkuppet

Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen er blitt Skandinavias største utleier av leiligheter. DN har sett på metodene som har gjort at han kan tjene 500 millioner kroner i året på sine 4000 leiligheter i Oslo. Her har vi samlet alle våre publiserte artikler knyttet til saken.

Samleside

«Annonsert størrelse på våre leiligheter var angitt som areal, og denne størrelsen ligger innenfor området BRA (netto innvendig mål) og BTA (Brutto mål). Siden våre mål kan være beregnet ut fra tegninger angir vi spesifikt i annonsen: Arealet er beregnet ut fra tegninger, og kan avvike noe fra virkeligheten. Det er derfor viktig at du besiktiger leiligheten.»

DN har gjentatte ganger spurt Heimstaden om hvordan de kommer frem til arealet de bruker i annonsene, uten å få svar.

«Når vi nå velger å endre praksis til å opplyse BRA i våre annonser, vil dette ikke påvirke leienivået, da leiligheten er den samme som tidligere. Det er mange forhold som bestemmer prisen, hvor beliggenhet, planløsning og standard betyr mye.», skrev Helge Krogsböl i Heimstaden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hør sønnens minneord over USAs tidligere president George H. W. Bush (1924-2018)
00:42
Publisert: