Egentlig var det perfekt match. Leiligheten lå sentralt plassert like ved Sofienbergparken og oppfylte samtlige krav når Tony Hesjevik (29) og hans samboer skulle flytte til Oslo.

Han tok det for gitt at han kunne stole på et stort utleieselskap og tok leiligheten usett.

– Jeg ble sjokkert da jeg kom ned til Oslo. Det var helt hinsidig. Jeg opplevde det som veldig drøyt av Fredensborg.

Leiligheten var oppgitt å være 49 kvadratmeter. Da han selv målte opp toromsleiligheten kom han til 30–32 kvadratmeter.

Basert på Hesjeviks oppmåling var leilighetsstørrelsen blåst opp 53–63 prosent.

– Jeg følte det med en gang. Det var så åpenbart da jeg kom inn i leiligheten.

Hesjevik turte nesten ikke å fortelle sin gravide samboer at det i realiteten var en helt annen leilighet enn den de ble forespeilet i annonsen.

Fredensborg-metoden

DN har de siste dagene beskrevet hvordan Fredensborg, som nå har skiftet navn til Heimstaden, opererer med egne måleverdier for areal.

I dokumentaren «De mystiske kvadratmeterne» i DN Magasinet ble det avdekket hvordan Fredensborg blåste opp størrelsen i leilighetsannonser på Finn.no.

189 av de 202 leilighetene i DNs oversikt har økt med noen kvadratmeter i Fredensborgs annonser på Finn.no. Bare 13 er like store i annonsene som på tegningene. Det samlede avviket er på nesten ti prosent.

Skyldte på forrige eier

Svaret Hesjevik fikk fra Fredensborg var at feilen lå hos forrige eier av bygget.

– Det areal vi har benyttet, har vi mottatt fra «forrige eier av gården», og skjønner for så vidt ikke at det er feil, svarte Fredensborg på epost.

Boligkuppet

Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen er blitt Skandinavias største utleier av leiligheter. DN har sett på metodene som har gjort at han kan tjene 500 millioner kroner i året på sine 4000 leiligheter i Oslo. Her har vi samlet alle våre publiserte artikler knyttet til saken.

Samleside

DN har stilt Fredensborg en rekke spørsmål, deriblant om hvilken metode Fredensborg benytter for utregning av areal. Det har selskapet ikke svart på, derimot gir selskapet en mer generell kommentar:

– Vi har vokst og vokser raskt, og noen feil har skjedd. I dette tilfellet har areallistene ikke vært oppdatert etter en ombygging der et rom ble fjernet. Vi beklaget og har løst saken med leietager, svarer Anders Tveter som er konsernjurist og Ivar Tollefsens personlige assistent.

I en epost til leietageren opererer Fredensborg med en avviksgrense på fem-seks prosent for å få hevet kontrakten.

Hesjevik er fortsatt forundret over at Fredensborg ikke har kontroll på størrelsen til utleieleilighetene.

– Jeg blir ganske provosert over forklaringen.

Heller ikke selskapet som forvaltet bygget på vegne av tidligere eier, kjøper forklaringen Fredensborg kommer med.

– Nei, dette kjenner vi oss ikke igjen i. Tallet på 49 kvadrat kommer ikke fra oss, svarer forvalter Ragnvald Caspari i Reviva Realforvaltning.

I eiendomsbransjen er det etablert felles kjøreregler for areal i regi av Standard Norge. Fredensborg har forklart at deres målemetode normalt ligger mellom bruksareal og bruttoareal, altså et mål som ligger over det som normalt brukes.

Måtte bo på hotell

Hesjevik er ikke fornøyd med måten han ble møtt av Fredensborg da han tok opp arealfeilen. 29-åringen krevde å få leieavtalen hevet, men det tok tre uker før pengene ble utbetalt.

– De var veldig aggressive da jeg var i kontakt med dem. Jeg fikk høre at jeg selvfølgelig kunne slippe ut av avtalen, men skulle være klar over at jeg kunne bli skyldig leie hvis min oppmåling ikke stemte.

I stedet måtte han bo på hotell i to uker, bekostet av hans egen far.

I ettertid registrerte han at leiligheten var lagt ut på nytt med et areal på 35 kvadrat.

Etter at DN avdekket avvikene Fredensborg opererer med på Finn.no, har selskapet endret praksis og vil nå benytte bruksareal.

– Når gjelder vår bruk av areal i Finn-annonser, står vi fast ved at vi ikke har gjort noe galt i markedsføring av leilighetene. Men ser at det kan være mer informativt om vi i fremtiden bruker bruksareal, og vil derfor endre til dette, sier Tveter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se bildene av alle Oslo-bygårdene Ivar Tollefsen eier – på ett minutt
Ivar Tollefsen er Oslos største private boligeier.
01:00
Publisert: