I DN Magasinet ble det avdekket hvordan Ivar Tollefsens eiendomsimperium Fredensborg hadde unnlatt å melde inn gårder der beboere og kommunen hadde forkjøpsrett.

Nå går Oslo kommune ut til 237 eiendomsmeglere i hovedstaden i et forsøk på å stramme inn praksisen.

– Vi har sendt ut brevet fordi selgere av eiendommer ofte er representert av en eiendomsmegler eller en advokat som i praksis ofte er den som melder inn forkjøp, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Kommunen jobber nå med å skaffe oversikt over aktuelle gårder der forkjøpsretten er blitt forbigått i stillhet.

– Vi er tydelige til bransjen og forutsetter at tidligere ikke innmeldte gårder nå meldes inn. Oslo kommune er i gang med å snu alle steiner i etterkant av avsløringene i DN. Vi går nå aktivt ut til hele eiendomsmeglermiljøet for å understreke lovens rammer og minner bransjen på loven og at retten til å benytte forkjøp ikke bortfaller selv om salg av leiegårder ikke meldes inn til Oslo kommune.

Han viser til at sist gang Oslo kommune henvendte seg til eiendomsmeglerne var i 2007.

Megleren

Henrich Mørch har i en årrekke vært en av de mest aktive meglerne av bygårder i hovedstaden. Fra kontorer i Karenslyst Allé på Skøyen driver han foretaket Bolig- og Næringsmegling Næring (BNnæring). BNnæring er ett av de 237 eiendomsmeglerforetakene som nå har fått brev fra kommunen.

– Dette er ikke noe nytt for oss. Det har vært slik i mange år, sier Mørch.

Mørch forteller at han har fulgt loven og meldt inn alle leiegårder som har vært meldepliktige. BNnæring har spesialisert seg på salg av utviklingsprosjekter, tomter og bygårder i Oslo. Og på hjemmesiden beskriver de seg selv som en «betydelig aktør» i sin nisje. Men hvor mange leiegårder han har meglet de siste årene kan ikke Mørch fortelle.

– Det har jeg ingen oversikt over, sier Mørch.

– Det siste året da?

– Har ikke noen oversikt over det heller, sier han.

– Har du solgt så mange det siste året at du ikke kan telle dem på to hender?

– Ja, det tror jeg.

Boligkuppet

Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen er blitt Skandinavias største utleier av leiligheter. DN har sett på metodene som har gjort at han kan tjene 500 millioner kroner i året på sine 4000 leiligheter i Oslo. Her har vi samlet alle våre publiserte artikler knyttet til saken.

Samleside

Mørketall

Henrich Mørch og BNnæring var blant annet mellommann da eiendomsmilliardær Edgar Haugen solgte leiegårder i Oslo for over 800 millioner kroner til Ivar Tollefsen for noen år siden. Disse transaksjonene ble meldt til forkjøp.

– Hvor mange har du solgt til Ivar Tollefsen siste tre år?

– Ingen kommentar.

DN har tidligere skrevet at Eiendoms- og byfornyelsesetaten (Eby) ikke har noen oversikt over hvilke bygårder som selges i Oslo til enhver tid. Og at Eby heller ikke fører kontroll om meldepliktige gårder faktisk blir meldt.

Henrich Mørch tror ikke det er store mørketall.

– De aller fleste gårder blir solgt via megler. Jeg tror alle meglere gjør som de skal. For oss spiller det ingen rolle hvem som kjøper gården. Vi har ikke noen oppside av ikke å melde forkjøp. I transaksjoner der megler ikke er involvert, kan det være noe. Men jeg har ikke tro på at det er store mørketall, sier han.

Onsdag forrige uke vedtok Oslo bystyre at Byrådet skal «undersøke om det er mulig å skaffe en oversikt over salg av leiegårder i Oslo i de siste tre årene og undersøke om melding er sendt til kommunen i tråd med leiegårdsloven.»

– Hvis myndighetene tar kontakt med meg, skal de få en slik oversikt, sier Henrich Mørch.

Lovendring

Eiendoms- og byfornyelsesetaten (eby) er allerede i gang med å gjennomgå salget av 13 gårder, tilsvarende 600 leiligheter, som Fredensborg har kjøpt.

– Vi jobber også mot nasjonale myndigheter for å få gjennomslag for en lovendring der brudd på lov om forkjøpsrett sanksjoneres sterkt. Tollefsen-saken har vist at det i dag er større sanksjonsmuligheter for simpelt tyveri enn for å rane dem med de tynneste lommebøkene. I dag kan hushaier flå denne gruppen uten at det får konsekvenser. Sånn kan vi ikke ha det, sier byrådsleder Raymond Johansen.

I dagens lovverk forpliktes både selgere og kjøpere av bygårder å melde handelen inn til kommunen, men denne loven åpner ikke for reaksjoner.

I begynnelsen av januar skal Stortinget behandle et forslag fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes om et straffebud i loven. Arbeiderpartiet har saksordføreren i saken, og Johansen regner med at Arbeiderpartiet stiller seg bak forslaget.

– Vi ser at Oslo kommune gjennom mange år har bidratt til å skape milliardformuer til noen som har fått voldsomme armslag slik at de kan tjene nye titalls millioner på folk med tynne lommebøker.

Johansen mener det er skapt en urettferdighet i boligmarkedet som de ikke kan sitte stille og se på.

– Det meste av folks sparepenger blir nå brukt i boligmarkedet i stedet for noe mer fremtidsrettet som vi kan leve av i årene fremover.

Nå skal innmeldingen av forkjøpsretten forenkles og digitaliseres.

– Eby vil på nyåret lansere et digitalt skjema for å melde inn overdragelser til Oslo kommune, og dette informerer eiendomsmegler om i samme brev. Det digitale skjemaet vil gjøre det enklere å melde inn eiendomsoverdragelser til Oslo kommune, sier Johansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Leieboer Egil Kolstø om Oslos største private boligeier: – Hold dere unna våre hjem
Egil Kolstø (77) synger om Ivar Tollefsen, den største boligeieren i hovedstaden etter Oslo kommune. Kolstøs husleie gikk kraftig opp etter at Tollefsen og eiendomsselskapet Fredensborg kjøpte boligblokken han bor i.
03:06
Publisert: