Norwegian Property, der milliardær John Fredriksen er største eier, har inngått en avtale om kjøp av Telenors hovedkontor på Fornebu utenfor Oslo.

Brutto eiendomsverdi i transaksjonen er 5,45 milliarder kroner, men netto kjøpesum vil være cirka fem milliarder kroner, ifølge en melding fra selskapet.

Samtidig blir det klart at Telenor har inngått en kontrakt for leie av deler av lokalene de neste 25 årene.

Kathrine Astrup Fredriksen, styremedlem i Norwegian Property, sier i en melding:

– Dette kjøpet er i tråd med selskapets vekststrategi og vil bidra til langsiktig verdiskaping i årene som kommer. Med kjøpet har vi etablert vårt tredje kontor-cluster i tillegg til Nydalen og Oslo CBD hvor vi allerede eier en betydelig eiendomsmasse.

Fullmakt til utstedelse av nye aksjer

65 prosent av kjøpesummen skal finansieres med et ti års bilateralt lån. Konsernet har ubelånt eiendom på Aker Brygge som vil benyttes som sikkerhet for trekkfasiliteter i bank, eventuelt i kombinasjon med obligasjonslån og selskapets kontantbeholdning kan benyttes for restbeløpet, skriver Norwegian Property i meldingen.

Brutto eiendomsverdi i transaksjonen er 5,45 milliarder kroner, og det vil gjøres vanlige justeringer i eiendomsverdien for skatterabatt og for enkelte andre poster. Netto kjøpesum vil være ca. fem milliarder som vil betales ved gjennomføring, heter det i meldingen.

Videre opplyser selskapet at styret har fått fullmakt til å utstede inntil 49,89 millioner nye aksjer i selskapet. Basert på dagens sluttkurs på 11,25 kroner tilsvarer det rundt 550 millioner kroner.

– Det er med stor entusiasme og ydmykhet vi i dag har kommet til enighet med Telenor om kjøp av deres eiendom på Snarøyveien 30. Vi har store ambisjoner for videreutvikling av eiendommen sammen med eksisterende og nye leietakere, sier Norwegian Property-sjef Bent Oustad i meldingen.

Det er John Fredriksen som er største eier i Norwegian Property gjennom Gerevan Holding. Døtrene Kathrine og Cecilie er styremedlemmer i Norwegian Property.
Det er John Fredriksen som er største eier i Norwegian Property gjennom Gerevan Holding. Døtrene Kathrine og Cecilie er styremedlemmer i Norwegian Property. (Foto: Elin Høyland)

335 mill. i året

Telenor er den største leietager og har inngått en 25 års leiekontrakt på cirka en tredjedel av inntektene i bygget. Årlig leie per 1. januar er estimert til 335 millioner millioner kroner.

– Vi er glade for avtalen med Norwegian Property og ser frem til å fortsette vår reise i Snarøyveien 30 som leietaker. Vi er trygge på at Norwegian Property vil fortsette å utvikle dette signalbygget og Telenor vil forbli på Fornebu på lang sikt, sier Telenors finansdirektør Tone Hegland Bachke.

Salget er del av Telenors forenklingsprogram som kommunisert på kapitalmarkedsdagen. Hovedkvarteret ble bygget i 2002, og Telenor bruker nå ca. 40 prosent av kontorarealet, opplyses det.

På Fornebu eier Telenor 153.000 kvadratmeter kontor og parkeringsareal på 45.000 kvadratmeter med plass til rundt 1700 biler.

5500 personer jobber i bygningene som Telenor eier på Fornebu, hvorav cirka 3200 er Telenor-ansatte.

På Telenors kapitalmarkedsdag tidlig i mars opplyste finansdirektør Jørgen A. Rostrup at leieinntektene for hovedkontoret utgjør 400 millioner kroner i året – inkludert Telenors egen leie.

Arctic Securities og UNION Næringsmegling har fungert som Telenors finansielle rådgivere i transaksjonen, mens Haavind advokatfirma har vært juridisk rådgiver.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.