– Jeg må ringe deg opp igjen, for nå fikk jeg inn et bud.

På alle sine år som hyttemegler har eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo aldri opplevd et sterkere første halvår enn i år. Han har nettopp lagt bak seg en augustmåned med flere hyttesalg enn fjorårets knallsterke august og synes september har startet lovende.

1. Hvordan har fjellhyttemarkedet vært i sommer?

– Aktiviteten har vært god. Det er ikke full bonanzastemning, men det er et sunt marked. Folk er interessert og kjøper, men tar ikke helt av. Så selv om folk er interessert, er de tilsynelatende ikke desperate i budrundene. Da virker det heller som de venter til neste hytte dukker opp.

2. Hvordan blir høstens fjellhyttemarked?

–Vi ser i helgene her nå at det er mye folk til fjells. Det er stadig vekk litt uroligheter ute i verden, og den norske fjellheimen oppleves som sporty og trygg. Jeg hadde 11 interessenter på

helgens visning av fritidseiendommen jeg får inn bud på nå. Antallet hytter til salgs er litt lavere enn tidligere. Nå ligger det rundt 90 eiendommer ute for salg her i området, mens det tidligere gjerne har ligget på 110–120 eiendommer. Så jeg skulle gjerne kunnet tilby litt flere fritidseiendommer. Jeg tror høsten kommer til å ende omtrent som i fjor. Og i fjor var salget veldig bra.

3. Hvorfor er det færre eiendommer i markedet?

– Det virker egentlig som folk er happy med det de har og sitter stille i båten. Det bygges ganske mye og volumet på vei inn i markedet er høyt. Men ettersom nybygg ofte ikke er leveringsklart før om ett år, blir det gjerne mer trykk på det som er brukt og bra. Når folk har bestemt seg for å kjøpe hytte til fjells, vil de gjerne ha den uken etter.

4. Har boligprisutviklingen på Østlandet og Oslo noe å si for hyttemarkedet?

– Ja, det har den for så vidt. Stemningen fra boligmarkedet kan påvirke nivået man er villig til å strekke seg til på fjellet. Vi merker at noen påvirkes av lånebegrensningen på fem ganger inntekt, og noen må også gå en liten ekstrarunde i forbindelse med finansiering. Dette gir en liten demper.

5. Hvis du skulle kjøpe leilighet i Oslo, ville du kjøpt nå eller ventet litt?

– Nå virker det som det er usikkerheten som råder i byen. Det kan jo ofte være et greit kjøpssignal, slik at man ikke følger saueflokken. Jeg vil si at sentralt beliggende leiligheter i nærheten av god infrastruktur kanskje kan være fornuftig å kjøpe nå. Men hvis augustprisene som legges frem denne ukene blir negative, kan jo det være noe som endrer bildet. Der fikk jeg inn et nytt bud – over prisantydning. Er vi ferdig med spørsmålene?(Vilkår)

Gründere på messegulvet
IFA-messen i Berlin huser alle de store elektronikkprodusentene. Men små oppstartsbedrifter får også vise seg fram i en egen utstilling kalt IFA Next.
01:01
Publisert: