– Det har de siste 5–6 årene vært en sterk vekst i hyttemarkedet som ble toppet med den sterke oppgangen i 2020. I 2021 ble det solgt nesten like mange brukte hytter som i 2020, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.
Torsdag presenterte Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn Eiendom fersk fritidsboligprisstatistikk for sjøhytter, fjellhytter og innlandshytter for 2021.
Prisene for fritidsboliger steg med 7,3 prosent i 2021.
- Fjellhyttene hadde en gjennomsnittspris på 2,85 millioner kroner – opp 10,1 prosent fra 2020.
- Sjøhyttene hadde en gjennomsnittspris på 3,2 millioner kroner – opp 4,6 prosent fra 2020.
- Innlandshyttene hadde en gjennomsnittspris på 1,5 millioner kroner – 9,9 prosent fra 2020.
Prisene for fritidsboliger her til lands steg med 5,5 prosent i 2020.
Under koronapandemien har hyttemarkedet her til lands opplevd en historisk oppgang i priser og salg. Prisene gikk i været og antall brukte hytter til salgs falt bratt da pandemien førte til at folk gikk mann av huse for å sikre seg fritidsbolig til norgesferien.
Den typiske fritidsboligen i Norge koster nå 2,68 millioner kroner.
I 2021 ble det solgt 8549 hytter i Norge – en nedgang på 3,9 prosent fra 2020.
Mer enn dobling for dyre hytter
– Særlig er veksten stor for hytter over fem millioner kroner. Her er omsetningsveksten hele 21,4 prosent fra 2020. Sammenlignet med 2019 har dette segmentet mer enn doblet seg i størrelse, sier Lauridsen.
I 2021 oppnådde hytteselgerne for første gang å få mer enn prisantydning for hyttene. I gjennomsnittssnitt ble brukte hytter i fjor solgt for 1,3 prosent mer enn prisantydningen, ifølge Eiendom Norge.
Dyrest av fjellkommunene var Øyer med en gjennomsnittspris på 4,954 millioner kroner fulgt av Hol med 4,948 millioner kroner og Hemsedal med 4,928 millioner kroner.
Kystkommunen Lillesand var kommunen med de absolutt høyeste gjennomsnittsprisene i 2021. Der var gjennomsnittsprisen 7,5 millioner kroner. På plassene bak fulgte Færder med 7,3 millioner kroner og Tvedestrand med 6, 7 millioner kroner.
– Uvanlig få hytter til salgs
Antall brukte hytter til salgs ligger fortsatt på halvparten av det normale.
Slik har utbudet av brukte hytter her til lands vært på denne tiden de siste årene, ifølge Eiendom Norge:
15. februar 2022: 953
15. februar 2021: 951
15. februar 2020: 1773
– Det har vært uvanlig få hytter til salgs i januar, sier hyttesjef Tone Krange i DNB.
Hun tror ny avhendingslov som har ført til at hytter må utstyres med ny takstrapport har bidratt til å redusere antall hytter til salgs på etterjulsvinteren, men tror ikke dette er hovedårsaken.
– Mange av de som har solgt gjennom de to siste årene har gjort det på grunn av mulighetene for en svært god salgspris. Hytteeierne som er blitt sittende på hyttene sine, ser at det ikke haster med å selge fordi det er selgers marked og prisene holder seg godt. Kanskje viktigst av alt, de ønsker å fortsette å eie hytta og trigges ikke lenger av å selge sier Krange.
Så langt i 2022 er det solgt 424 hytter i Norge. Det er en betydelig nedgang fra 2021, 2020 og 2019, ifølge Eiendom Norge.
– Dette kan tyde på hyttemarkedet vender tilbake til før-pandeminivåer, sier Lauridsen.
En slik utvikling vil ikke være så overraskende sett i lys av strømkrisen, økte renter og markant høyere byggekostnader, mener han.
– Dessuten har vi fra nyttår fått en ny avhendingslov med økte krav til tilstandsvurdering og selgeransvar. Dette venter vi vil få en viss betydning i hyttemarkedet, da mange tradisjonelle hytter er bygget og vedlikeholdt på egen hånd uten dokumentasjon, sier Lauridsen.
Rekordhøy hyttebygging – likevel ikke nok
Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren mener årsaken til at lave utbudet av hytter på markedet skyldes at de er få som vil selge.
– De fleste som ikke allerede hadde hytte, er svært glade for at de fikk kjøpt hytte under koronaperioden. Korona har nok medført at å eie hytter er blitt mer attraktivt, sier Meier.
I 2021 ble det gitt rekordmange igangsettingstillatelser til hytter og fritidsbygg, ifølge Statistisk sentralbyrå. Men det har likevel ikke vært nok hytter på markedet til å møte etterspørselen, mener Meier.
– Når det ikke bygges nok nytt, vil omsetningen foreløpig være lav med mindre prisene presses så mye opp at det tvinger frem lysten på å selge, sier Meier.
I 2021 ble det ifølge SSB gitt igangsettingstillatelser for nesten 7000 fritidsboliger, opp fra snaut 4500 i 2020.
– Vi har de siste to årene opplevd en fritidsboligboom i Norge uten sidestykke historisk, sier Lauridsen.
Salget av nye fritidsboliger viser en nedgang på 53 prosent i årets januar sammenlignet med januar i 2021, mens igangsettingen ligger to prosent under januar i fjor, ifølge tall lagt frem av Boligprodusentene torsdag.
– Salget av nye fritidsboliger normaliseres nå etter den rekordsterke veksten i fjor, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.
Krange i DNB sier interessen for å kjøpe hytte fortsatt høy, selv om den er noe lavere enn på starten av fjoråret.
Ifølge Krange har det så langt i år blitt tinglyst salg av 950 fritidsboliger. Det er 23,6 prosent færre enn i samme periode i fjor.
Selv om interessen fortsatt er høyt for gode objekter som er riktig priset har interessen for ukurante objekter som gikk unna for et år siden roet seg en god del, ifølge Krange.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.