Tall for andre kvartal vitner om at nordmenn har sett til hyttelivet som erstatning for avlyste ferieplaner i år:

I hyttemarkedet har det vært en økning på nærmere ti prosent i omsatte hytter i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Ifølge Statistisk sentralbyrås (SSB) kvartalstall ble det i alt omsatt 3.500 fritidsboliger.

I juli meldte DN at fjellhyttemarkedet som nådde nye høyder og eiendomsmeglere som måtte avbryte ferien for å håndtere markedet.

– Mai, juni og juli pleier å være ferietid for oss, men i år er det skalert ned til et minimum fordi vi må ha flest mulig meglere tilgjengelig, sa Jannike Seljevoll Herleiksplass i Privatmegleren Herleiksplass & Partnere som holder til på Geilo.

Venter nytt rekordår

– Man må huske at dette er en vekst fra et rekordår, sier partner i Prognosesenteret Bjørn-Erik Øye.

2019 var et rekordår for hyttemarkedet, og hvis man tar i betraktning at det var to måneder «pause» i fjellhyttemarkedet i år på grunn av korona, har det vært en voldsom vekst hittil i år. Totalt har antall omsatte hytter økt med 18 prosent fra i fjor.

– Vi ser at gjennomsnittsprisen for en hytte har passert 2,3 millioner kroner, sier Øye.

Det er en økning på 6,9 prosent fra i fjor.

– Det har vært en kraftig omsetningsvekst i år, og enda sterkere i andre kvartal enn første kvartal. Dette blir garantert et rekordår. Det skal i alle fall få veldig mye baklengs for at det ikke skal bli det, opplyser Øye.

Dyre sjøhytter drar ifra

Øye forteller at det nå er sjøhyttene som går unna. Både antall omsatte sjøhytter og prisutviklingen har økt betraktelig:

Hittil i år har antall tinglyste sjøhytter økt med 24,7 prosent fra samme periode i fjor. Gjennomsnittsprisen har økt med 10,7 prosent. Det viser Prognosesenterets analyse, som baserer seg på SSBs tall.

– Vi ser en voldsom vekst i den dyre enden av skalaen, sier partner Øye.

Partner i Prognosesenteret Bjørn-Erik Øye
Partner i Prognosesenteret Bjørn-Erik Øye (Foto: Tomas Alf Larsen)

Han forteller at det i februar var hele 75.000 nordmenn som planla å kjøpe en fritidsbolig i utlandet, men så kom korona og satte kjepper i hjulene for dem som ønsket seg sekundærbolig i varmere strøk.

– Det er åpenbart at en god del av dem har valgt å heller kjøpe hytte ved sjøen, og noen av de har nok valgt å handle i den dyre enden av skalaen. Samtidig har nok de som tidligere har hatt planer om å kjøpe hytte forskuttert planene, sier Øye.

I fjor var 10,5 prosent av de omsatte sjøhyttene i en prisklasse over fire millioner. I år gjaldt det 19,5 prosent av sjøhyttene. Salg av sjøhytter i den dyre prisklassen er dermed nesten doblet seg.

Øye tror trykket på sjøhyttene kommer til å fortsette, også de dyre. Når det gjelder fjellhytter mener Øye at markedet vil stabilisere seg raskt, men ikke i år.

– Tilbudssiden kommer til å øke kraftig, og det er stor tilgang på tomter. Spenningsmomentet kommer til å ligge på sjøhyttene. Uansett kommer 2020 til å bli stående som et rekordår, både for fjellhytter, men spesielt for sjøhyttene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.