En hytte i det såkalte 100-metersbeltet langs sjøen i Bærum kostet i gjennomsnitt 9,2 millioner kroner i perioden mellom 2014 og 2017, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det gjør Bærum til kommunen i Norge med landets dyreste sjøhytter.

– Deler av Bærum kommune ligger veldig gunstig til, samtidig som at det er store og flotte fritidseiendommer med kort reisevei, sier eiendomsmegler Mick Heiskel Rødsten i Privatmegleren.

Prisantydning på 19 millioner kroner

Han har for øyeblikket en hytte rett ved vannkanten på Oustøya i Bærum ute på markedet med en prisantydning på 19 millioner kroner, som er den dyreste som ligger ute på Finn.no fra Bærum.

Den gule hytta er på 131 kvadratmeter og har egen strandlinje og stor terrasse.

– Interessen er absolutt til stede. Her har strandlinje, båtplass og tomtestørrelse på 6719 kvadratmeter vært viktig for prisantydningen, sier eiendomsmegleren.

Han mener reguleringene om byggeforbud innenfor 100-metersbeltet gjør hyttene som ligger der unike, og dermed presser opp prisene.

– Dersom man fritt frem kunne dele og bygge innenfor 100-meteren ville statistikken sett helt annerledes ut, sier Heiskel Rødsten.

Bærum hadde også den høyeste gjennomsnittsprisen når avstanden til kysten er mellom 100 og 400 meter. Med et gjennomsnitt på 9,1 millioner kroner for hytter med denne avstanden fra strandlinjen, er de langt foran Asker, som er nummer to på listen med et snitt på 4,2 millioner kroner.

– Utbudet er lite og derfor dyrt. Nærhet til vann, strand og båtliv samtidig som Oslo er så nært, koster ekstra.

Ikke overrasket

DN omtalte i slutten av juni en prisstatistikk over sjøhytter fra Eiendom Norge, der Færder seilte opp som landets dyreste sjøhyttekommune, mens Bærum ikke var på listen.

– Hvis Bærum hadde vært en egen målingsregion i undersøkelsen hadde det nok vist noe av det samme i vår statistikk. Men vi måler sjøhytter i områder der det er et minimum antall transaksjoner i måleperioden, og det omsettes svært få hytter i løpet av et år i Bærum, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Han er ikke overrasket over at Bærum topper den ferske statistikken til SSB.

– Det som omsettes i Bærum er blant det dyreste både i boligmarkedet og fritidsboligmarkedet, sier Eiendom Norge-sjefen

Dreyer sier at nærheten til sjøen er blant det viktigste hos hyttekjøperne.

– Det er det som gjør hyttene veldig attraktive, men derav er de også de dyreste.

Telemark dyrest blant fylkene

Til tross for at kommunene innerst i Oslofjorden hadde de dyreste hyttene, er det Telemark som topper blant fylkene. I gjennomsnitt var kjøpesummen for en hytte på eid tomt i 100-metersbeltet 4,7 millioner kroner i Telemark, mens en tilsvarende hytte på festetomt i gjennomsnitt kostet 2,5 millioner kroner.

Telemarkskommunen Kragerø utmerket seg med flest omsetninger i strandsonen i fireårsperioden, og gjennomsnittsprisen i kommunen var 5,9 millioner for en hytte i strandsonen på eid tomt. For hytter på festet tomt måtte kjøperne ut med fire millioner kroner i snitt.

Vestfold i pristoppen

De som kjøpte seg hytte i 100-metersbeltet langs kysten i Vestfold i perioden 2014–2017, måtte i gjennomsnitt ut med 4,6 millioner kroner.

Populære hyttekommuner som Tjøme og Nøtterøy og Tønsberg gjør at Vestfold ligger helt i pristoppen. SSB-tallene er fra perioden før Tjøme og Nøtterøy slo seg sammen til Færder kommune fra nyttår i år.

I gjennomsnitt kostet en hytte på eid tomt i strandsonen på Tjøme 7,1 millioner kroner. På Nøtterøy og i Tønsberg måtte de nye hytteeierne ut med 5,9 millioner kroner i gjennomsnitt. I Vestfold ligger hele 40 prosent av hyttene som ble omsatt i fritt salg i perioden i strandsonen.(Vilkår)

Nei til EU parti kan bli størst i Sverige i september, men svensker flest liker EU bedre enn før.
01:34
Publisert: