Ikke innlagt vann, kloakk eller strøm. Fem bygg i så dårlig stand at de ifølge prospektet har «liten teknisk verdi». Men de ligger helt ytterst i havgapet på Styrmannsholmen utenfor Portør i Kragerø, på en tomt med utsikt i alle himmelretninger, med egen brygge og over 250 meter strandlinje.

– Jeg har aldri før vært med på å selge en så spennende eiendom. Det er en ekstremt sjelden mulighet, det kan ta mange år før noe sånt kommer på markedet igjen, sier Ronny Jørstad, daglig leder ved Aktiv i Kragerø.

– Det er en naturperle av de sjeldne, en helt fantastisk strandeiendom, skryter eiendomsmegleren.

Må gjette pris

Prisen på 17 millioner er også av den sjeldne sorten.

– Å sette pris på denne er ekstremt vanskelig. Det er ingen sammenlignbare omsetninger siste årene. La oss si det er kvalifisert gjetning, sier Jørstad.

Det var Agderposten som først omtalte at arvinger av Styrmannsholmen har lagt den ut for salg.

Plankeskur

Det var den tidligere forlagsdirektøren for Gyldendal, Harald Grieg, som kjøpte hele Portør havn på 1930- tallet. 30 år senere fradelte han Styrmannsholmen fra hovedbølet, og delte ut fire tomter til barn og stebarn. To av disse arvingene bygget hytter med det samme, men før flere hytter kom opp trådte strandloven i kraft. Dermed er det kun to tomter med bebyggelse på holmen.

Eiendommen som nå selges har to hytter, uthus, bod, utedo og anneks. Alle ble satt opp på 60-tallet, og beskrives å være i helt enkel forfatning og med liten teknisk verdi.

– Det er plankeskur. Jeg regner med at kjøperen vil rive dem og bygge nytt, sier Jørstad.

Hytta inneholder stue og kjøkken, og ble bygget midt på 60-tallet.
Hytta inneholder stue og kjøkken, og ble bygget midt på 60-tallet. (Foto: Kay Myrstrand/Fokus foto/Aktiv Eiendomsmegling)

Eiendommen ligger i uregulert område, og rundt eiendommen ligger en del av Skjærgårdsparken og Jomfrulands nasjonalpark. Dette er definert som friluftsområde i kommunens arealdelplan.

– Vil kjøper få lov til å bygge nytt?

– Man må søke om dispensasjon fra byggeforbudet for alt som gjøres i strandsonen, men du vil nok minst få gjenoppføre noe som tilsvarer det som står der, sier Jørstad.

Hans erfaring er at man ofte får bygge større enn det som opprinnelig sto på tomten.

– Nå står det fem bygninger på tomten. Jeg vil tro du vil kunne få bygge mer enn summen av dette arealet, sier Jørstad.

Brutto areal oppgis å være 72 kvadratmeter.

En kjøper vil måtte forholde seg til en rekke krav til hvordan det kan bygges.

– Kommunen ønsker at eksponeringen mot sjøen skal være så lav som mulig, og av hensyn til allmennheten er det ofte ønskelig at bygningsmassen skal være samlet. Å bygge på tomtens høyeste punkt, eller å bygge fritidsbolig i to fulle plan, er urealistisk for slike eiendommer, sier megleren.

Folk skal fortsatt få besøke Styrmannsholmen.

– Mange hytte- og båtfolk legger til ved Styrmannsholmen om sommeren, og kommunen er opptatt av at området fortsatt skal være åpent for fri ferdsel, sier Jørstad.

Hyttene ligger i ei lun bukt nordøst på Styrmannsholmen.
Hyttene ligger i ei lun bukt nordøst på Styrmannsholmen. (Foto: Kay Myrstrand/Aktiv Eiendomsmegling)

Eiendommen ble lagt ut for salg sist fredag, og det ble holdt visning i helgen.

– Interessen er der, men det er nok ikke noen stor kjøpegruppe for en eiendom som dette, sier Jørstad.(Vilkår)

Hverken spiser eller drikker før trening
Norseman-vinner Anne Nevin (45) fra Trondheim har trent opp kroppen til å forbrenne fett fremfor karbohydrater.
02:27
Publisert: