Det manglet ikke på utfordringer i salgsprospekt og takst for hytta på 50 kvadratmeter i Sande i Vestfold. Den enkle hytta fra 1947 ligger på festet tomt, tomtebortfesteren har forkjøpsrett og det er ikke godkjent vann og avløp hverken i hytta eller i området. 

Likevel var interessen stor, og etter visning tirsdag kveld var budrunden i gang klokken 11.00 onsdag. Fra første bud på 2,6 millioner gikk det slag i slag til kjøperen fikk tilslaget på 3,8 millioner klokken 13.50. Taksten var 2,8 millioner, det samme var prisantydningen. Kjøperen måtte gi 35 prosent mer for å vinne budrunden.

Beliggenhet avgjør

– Det er fortsatt beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet som teller mest, sier eiendomsmegler Ole Kristian Skretteberg hos Eiendomsmegler 1. Han og kollega Geir Arnøy håndterte oppdraget.

– Fasiliteter er i utgangspunktet viktig, men her vant nærheten til vannet, gode solforhold, båtfeste og kort vei til skjærgården utenfor, sier Skretteberg.

Drammens-megleren sier at stadig flere kjøpere er interessert i eiendommer med kort reisevei fra Oslo-området.

Hytta ligger i vannkanten og har sjøutsikt, kveldssol og bryggeplass.
Hytta ligger i vannkanten og har sjøutsikt, kveldssol og bryggeplass. (Foto: Bjarne Dramdal Erichsen)

– For mange er det viktig at ikke reiseveien blir for lang. De ønsker å kunne reise hver helg, og kanskje pendle til jobben om sommeren også. 

Hytta ligger ikke langt fra gamle E18, mellom Sande og Holmestrand, og det er sykkelavstand til Sande stasjon med pendlertog til og fra hovedstadsområdet to ganger i timen i rushtiden morgen og kveld.

Festetomt på et halvt mål med varslet prisoppgang fra dagens lave nivå på 2997 kroner i årlig avgift, og forkjøpsretten for bortfesteren, la tilsynelatende heller ingen demper på interessen.

– Festetomt er en faktor som kan gjøre kjøpere skeptiske. Men de som har satt seg grundig inn i ordningen, legger ikke like mye vekt på det, sier Skretteberg.

Boligprisfall

Salget skjedde på en dag hvor Eiendom Norge la frem negativ boligprisstatistikk for hele landet, og det internasjonale pengefondet (IMF) melder at det norske boligmarkedet er moderat overpriset. I Vestfold sto prisene for boliger stille, ifølge statistikken.

Gjennomsnittsprisen for sjøhytter var 2,43 millioner kroner i perioden 1. juli 2016 til 21. juni 2017. Det gir en prisvekst på 8,5 prosent, ifølge Eiendom Norges årlige prisstatistikk for fritidsboliger ved sjøen som ble lagt frem i juni.

Nå venter noen spennende uker på kjøperen. Bortfester av tomten har to måneder på seg til å avgjøre om han vil benytte seg av forkjøpsretten sin. 

 (Vilkår)