– Målt som gjennomsnittpriser har hytteprisene steget kraftig så langt i år, og både innlandshytter, fjellhytter og sjøhytter har steget markant i pris, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Særlig stor vekst har sjøhyttene hatt – med en oppgang på hele 19 prosent så langt i år, viser fritidsboligstatistikken Eiendom Norge la frem tirsdag i samarbeid med Finn.no og Eiendomsverdi.

I samme periode har fjellhytter blitt 13,7 prosent dyrere og innlandshytter 10,9 prosent dyrere.

Samlet steg prisene for fritidsboliger her til lands 15,6 prosent i første halvår, slik at den typiske fritidsboligen i Norge nå koster nå 3,35 millioner kroner, ifølge rapporten.

– Det har vært god vekst i hyttemarkedet siden 2013 og prisene steg særlig mye i 2021. Prisøkningene vi har sett så langt i år overgår til og med det rekordsterke 2021, sier han.

– Trenden med svært dyre hytter vedvarer fra i fjor, og så langt i år er det solgt nesten like mange hytter med pris over fem millioner som på samme tid i 2021. I 2021 vokste dette segmentet med over 20 prosent, sier Lauridsen.

Så langt i 2022 er det solgt 2747 hytter i Norge – en nedgang på 32 prosent sammenlignet med første halvår 2021.

Færder kommune på pristoppen

I gjennomsnitt tok det 55 dager å selge en fritidsbolig, mens den typiske formidlingstiden var på 15 dager.

– Salgstiden har økt svak fra i fjor, men historisk er dette svært rask salgstid, sier Lauridsen.

I kystkommunen Færder har den gjennomsnittlige hytteprisen vært på 11,9 millioner kroner så langt i år. Dermed er dette kommunen med de høyeste fritidsboligprisene. På plassene bak følger Lillesand kommune med 11,6 millioner kroner og Sandefjord kommune med 7,8 millioner kroner.

Dyrest av fjellkommunene var Øyer med 6,7 millioner kroner etterfulgt av Hemsedal med 6,6 millioner kroner og Hol kommune med 4,7 millioner kroner.

– Salgsvolumet i hyttemarkedet er tilbake fra tiden før koronapandemien, mens salgstiden har stabilisert seg. Nyhyttesalget har vært svært betydelig de siste årene, og det er derfor ventet rekordmange overleveringer av nye hytter i år, hovedsakelig på fjellet. Med de store bevegelsene i hyttemarkedet under pandemien, blir det svært spennende å se hvordan dette utvikler seg i tiden fremover, sier Lauridsen.

Fortsatt over prisantydning

I første halvår 2022 ble det omsatt 2747 hytter i bruktmarkedet. 1368 var fjellhytter, 911 var sjøhytter og 468 var innlandshytter.

Det var flest omsetninger i Trysil, Vinje og Ringsaker kommune. Blant kystkommunene var det flest omsetninger i Lindesnes.

– I 2021 oppnådde hytteselgerne for første gang å få mer enn prisantydning for hyttene. Det har selgerne også gjort så langt i år, hvor brukte hytter hittil er solgt for 1,4 prosent mer enn prisantydningen i snitt, sier Lauridsen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.