Etter brennhete år i det norske hyttemarkedet med heftig prisstigning er bremsene nå på, og prisene skal nedover igjen, ifølge eiendomsmegler Stig Svartor i Privatmegleren Lillehammer.

– Omsetningen og prisstigningen har vært unaturlig høy. Derfor må vi prøve å være så realistiske og nøkterne som mulig. Derfor justerer vi ned prisantydningen med fem–ti prosent på enkelte objekter nå, sier Svartor.

I år venter han en prisnedgang på opptil ti prosent fra koronatoppen, fulgt av nye fem prosent i 2023.

Eiendomsmegler Stig Svartor.
Eiendomsmegler Stig Svartor. (Foto: GOL1)

– I verste fall kan vi få et prisfall på 15 prosent i løpet av 2022 og 2023, sier Svartor, som i en årrekke har solgt fritidseiendommer på Hafjell og Kvitfjell.

Sett opp mot de unormale prisveksten de siste årene som følge av korona og situasjonen med svært høye strømutgifter og stigende renter, mener han det er logisk med en korreksjon, men han har fortsatt tro på hyttemarkedet. Når rentetoppen er passert og strømkostnadene kommer under kontroll, venter han at hytteprisene vil stabilisere seg igjen.

– Interessen er fortsatt god, vi må bare treffe riktig på pris. Så vi har nok en jobb å gjøre fremover med ikke å skape for høye forventninger blant selgerne. Mange venter nok kanskje litt vel høy pris med tanke på markedet de to siste årene, sier Svartor.

Hytterapporten Eiendom Norge la frem i juni, viste at fjellhytteprisene har steget 13,7 prosent det siste året.

Ved utgangen av august var det tinglyst 34,5 prosent færre fjellhyttesalg her til lands sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge tall fra Prognosesenteret og DNB. For hyttemarkedet som helhet er nedgangen 28,7 prosent i samme periode.

– Har fått ut fingeren nå

Megleren mener at de som litt på sparket kjøpte hytte til norgesferie under pandemien, ikke nødvendigvis kan regne med å få igjen det de betalte hvis de selger nå.

Han beskriver utbudet som normalt og oppdragsmengden inn som god.

– Det vi merker på oppdragsinngangen, er at de som har vurdert å selge hytta tidligere, har fått ut fingeren nå fordi de ser det koster såpass mye å drifte hytta, sier Svartor.

Geilo-megler Christian Haatuft venter at fjellhytteprisene skal justeres ned med 5–10 prosent. Denne 87 kvadratmeter store leiligheten på Kikut på Geilo ble lagt ut for 5,5 millioner kroner. Etter at prisantydningen ble kuttet til 5,25 millioner kroner, ble den nylig solgt for 4,8 millioner kroner.
Geilo-megler Christian Haatuft venter at fjellhytteprisene skal justeres ned med 5–10 prosent. Denne 87 kvadratmeter store leiligheten på Kikut på Geilo ble lagt ut for 5,5 millioner kroner. Etter at prisantydningen ble kuttet til 5,25 millioner kroner, ble den nylig solgt for 4,8 millioner kroner. (Foto: Pål Harald Uthus)

Eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 Fjellmegleren på Geilo sier markedet til og med august har ligget på 2019-nivå, men sier det nå er mer forhandlinger med enkeltinteressenter enn budrunder.

– Det er en tendens til at det bremser opp inn i september. Det er litt sånn «winter is coming»-følelse. Jeg er veldig spent på hvor markedet skal. Jeg tror ikke prisene skal opp, for å si det sånn, sier Haatuft.

Den siste måneden har han satt ned prisantydningen på fem–ti eiendommer, og flere av disse er blitt solgt. Jevnt over reduserer han prisantydningen med rundt fem prosent. Innen utgangen av neste år venter Haatuft at hytteprisene er nedjustert fem–ti prosent fra toppnivået.

Eiendomsmegler Christian Haatuft.
Eiendomsmegler Christian Haatuft. (Foto: Pål Harald Uthus)

Utbudet av usolgte hytter i Haatufts region er i ferd med å ta seg opp etter pandemien, da fritidseiendommer ble revet unna i en rasende tempo, men er fortsatt lavere enn i tiden rett før korona.

Haatuft tar høyde for at flere nybyggprosjekter blir lagt på is fremover grunnet svært høye byggekostnader. Dette kan bidra til at flere melder seg på i bruktmarkedet.

– Og om det kommer en eller annen form for strømstøtte for hytter, vil jo det også styrke markedet, sier Haatuft.

Haatuft merker seg også at flere interessenter er interessert i å undersøke hva de kan få i leieinntekter med tanke på å finansiere noe av kostnadene.

– Noen tror kanskje det blir tøft

Eiendomsmegler Petter Birkrem i Privatmegleren Ullevål oppgir at han har solgt 33 enheter i Trysil siden midten august.

– Det er jo like bra som i samme periode i fjor, så jeg er positivt overrasket, sier Birkrem.

Også han merker at flere hytteeiere som en stund har vurdert å selge, er klare nå.

– Om det er tilfeldig, vet jeg ikke. Noen tror kanskje det blir tøft med økende utgifter til rente og strøm, og er litt føre var. Det kan også være at de tenker det er greit å selge nå i tilfelle prisene skal nedover, sier Birkrem.

Selv venter han ikke det helt store fallet, men tar høyde for at fjellhytteprisene er blitt rundt seks prosent lavere til utgangen av neste år.

– Det er jo likevel mindre enn prisveksten vi har hatt bare det siste året, påpeker Birkrem.

Eiendomsmegler Petter Birkrem.
Eiendomsmegler Petter Birkrem. (Foto: Javier Auris)

Birkrem sier antall hytter for salg tar seg noe opp nå.

– De best beliggende hyttene med ski inn/ski ut går fortsatt unna, men de som ligger litt lenger unna, stopper det litt mer opp for, sier Birkrem.

Alle tre meglerne merker at interessenten er svært opptatt av driftsutgifter.

– Gamle tømmerhytter med dårlig isolering og store eldre hytter på 500 kvadratmeter uten bergvarme blir veldig tunge å selge nå, sier Birkrem. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.